Zatvorenici u Gvantanamu imaju pravo na ¾albe

Started by Bred, 13-06-2008, 20:26:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Amerièki Vrhovni sud doneo je odluku da zatvorenici u amerièkoj bazi, u zalivu Gvantanamo, imaju pravo da podnose ¾albe na zatvaranje amerièkim civilnim sudovima i da njihovo ogranièavanje na proces koji su stvorile oru¾ane snage - nije u skladu sa zakonom.

Vrhovni sud je sa pet prema èetiri glasa odluèio da bar deo revidiranog procesa za zadr¾avanje i suðenje zatvorenima u Gvantanamu, koji je Kongres doneo pre dve godine, nije u skladu sa zakonom. Sud je stao na stanovi¹te da zatvorenici imaju pravo da regularnim civilnim sudovima u Americi podnose ¾albe na zatvaranje. Obrazla¾uæi odluku u ime veæine, sudija Entoni Kenedi je napisao da su ”zakoni i Ustav napisani tako da opstanu i ostanu na snazi i u vanrednim situacijama.“ U obrazlo¾enju suprotnog stava manjine, sudija Antonin Skalia, napisao je da su Sjedinjene Dr¾ave ”u ratu sa radikalnim islamistima,“ da æe odluka suda ”uèiniti taj rat te¾im“ i ”da æe gotovo sigurno izazvati nove pogibije Amerikanaca.“

D¾oen Mariner, ¹efica odeljenja za pitanja terorizma, u njujor¹koj kancelariji organizacije Hjuman rajts voè, ka¾e da ova odluka predstavlja prekretnicu.

”Mislim da ona obnavlja na¹ kredibilitet kao nacije odane vladavini zakona. Ovo je prvi korak ka uspostavljanju pravednog procesa.“

Mariner dodaje da Kongres neæe moæi da zaobiðe ovu odluku Vrhovnog suda, kao ¹to je uèinio sa dve prethodne, jer su sudije zakljuèile da pravo zatvorenika na sudsko razmatranje razloga za njihovo zatvaranje, ima koren u amerièkom Ustavu. Ali to ne znaèi, napominje ona, da æe sada svih 275 zatvorenika u Gvantanamu biti pu¹teno na slobodu.

”Sud je rekao da predsednik ne mo¾e da zatvara ljude po svojoj volji i da mora da postoji neka vrsta nezavisnog, pravednog procesa, kojim se odluèuje da li oni moraju da ostanu u zatvoru. Ali to ne znaèi da æe svi oni biti osloboðeni.“

Prema reèima D¾oen Mariner, najnovija odluka Vrhovnog suda omoguæava amerièkim federalnim sudovima, sa nezavisnim sudijama, da razmotre dokaze u svakom od sluèajeva, da saslu¹aju argumente i vlade i branilaca zatvorenika, a onda da presude da li te ljude treba i dalje dr¾ati u zatvoru. Neki od zatvorenika veæ su podneli ¾albe federalnim sudovima èije sudije su èekale na odluku Vrhovnog suda.

voanews.com



:news:
“Gvantanamo je najgore mesto”
| Izvor: Beta
Sarajevo -- Dr¾avljanin BiH Mustafa Ait Idir, koji je gotovo sedam godina proveo u amerièkom zatvoru Gvantanamo, ka¾e da je taj zatvor najgore mesto na svetu.


Idir je naturalizovani dr¾avljanin BiH, a zajedno sa jo¹ petoricom Al¾iraca je iz Sarajeva poèetkom 2002. godine deportovan u amerièki zatvor na Kubi zbog navodnog planiranja teroristièkih napada na Ambasadu SAD u BIH. Odlukom amerièkog suda Al¾irci su nedavno osloboðeni optu¾bi, a trojica od ¹estorice njih, doputovali su u Sarajevo. Ostala tojica su ostala u zatvoru.

Idir je za televiziju Federacije BiH kazao da je "Gvantanamo mesto koje je najgore od najgorih", da je i hrana koju su zatvorenici dobijali "bila tako lo¹a, da je nisu jele èak ni ¾ivotinje".

"Muèili su nas psihièki i fizièki. Kada ne bismo odgovorili na neko pitanje, poslali bi vojnike koji bi nas muèili i tukli. Nekim zarobljenicima koji su iz Avganistana u Gvantanamo do¹li ranjeni, amputirali su udove", rekao je Mustafa Idir.

Rekao je da su ih amerièki vojnici, prilikom ulaska u njihove æelije, najpre omamljivali gasom suzavcem, ¹to je bilo jako bolno.


Idir je kazao da jo¹ ne zna zbog èega je zavr¹io na Gvantanamu i da su mu istra¾itelji odmah po dolasku u zatvor rekli da "zaboravi na tu¾bu prema kojoj je do¹ao u zatvor".

"Rekli su mi da sam tu da im dajem informacije o islamskim organizacijama u BiH, Arapima koji ¾ive u BiH i o ambasadama arapskih zemalja", izjavio je Idir.

On je rekao da je isleðivan vi¹e od 500 puta i da mu je jedno od najgorih muèenja bilo kada ga stave golog u prostoriju u kojoj je temperatura minus 25 stepeni Celzijusa.

"S porodicom sam kontaktirao preko pisama, koja su mnogo kasnila, a u njima je bilo mnogo precrtanog teksta. Tek bi se dve-tri reèenice mogle proèitati", rekao je Idir.


Na pitanje da li æe tu¾iti vlasti SAD-a i BiH, rekao je da je "ogorèen na Amerikance, ali da nije ljut i da neæe tu¾iti ni SAD ni BiH".

Kazao je da æe sa porodicom ostati u BiH gde æe poku¹ati da pronaðe posao i dodao: "Po struci sam informatièar i trener karatea, pa æu sebi potra¾iti posao".

Izrazio je uverenje da æe nova amerièka vlast zatvoriti Gvantanamo, te da æe "Bog suditi onima koji su im poèinili zlo i uni¹tili ¾ivot".

Rekao je da u Gvantanamu nije bio zbog navodne saradnje sa Osamom Bin Ladenom i da je taj zatvor mesto gde se ne voli islam, a ne Al Kaida.

"Bacali su Kuran u toalet i gazili ga pred nama", rekao je Idir.

b92

Bred

Obama naredio zatvaranje Gvantanama
| Izvor: Beta, Tanjug
Va¹ington, Havana -- Amerièki predsednik Barak Obama naredio je da vojni zatvor Gvantanamo na Kubi bude zatvoren u roku od godinu dana, kao i zabranu surovih metoda ispitivanja.

Obama je potpisao uredbu o zatvaranju Gvantanama na ceremoniji u Beloj kuæi i time ispunio predizborno obeæanje da æe zatvoriti taj vojni zatvor koji je pod prethodnom administracijom predsednika D¾ord¾a Bu¹a postao simbol zlostavljana i pritvaranja bez optu¾nice.

Novi amerièki predsednik je rekao da "SAD nameravaju da nastave borbu protiv nasilja i terorizma" i dodao da æe to èiniti vrlo efikasno i u skladu sa svojim vrednostima i idealima.

nastavak -> http://www6.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=01&dd=22&nav_category=78&nav_id=340682