Da li je Beograd najjeftiniji?

Started by Bred, 11-02-2009, 18:10:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Dok graðani ne veruju istra¾ivanju koje je pokazalo da je Beograd najjeftiniji grad u ovom delu Evrope, autori istra¾ivanja tvrde da su objavljeni podaci taèni.

Istra¾ivanju Saveza ekonomista Srbije naðene su mnoge zamerke, a graðani se najvi¹e ¾ale na èinjenicu da se podaci ne odnose na kupovnu moæ i na to ¹ta se sa srpskim platama uop¹te mo¾e kupiti. Gostujuæi u emisiji Uveæanje B92, jedan od autora istra¾ivanja tvrdi da su svi objavljeni podaci taèni.

Osnovne zamerke na istra¾ivanje Saveza ekonomista jesu da nije uzeto u obzir to kolika je plata u Beogradu a kolika u Ljubljani, zatim da je razlièit kvalitet proizvoda, ali i kurs evra.

Naime, istra¾ivaèi su cene u nacionalnim valutama konvertovali u evre kako bi mogli da ih uporeðuju 24. januara. Na dan kada je istra¾ivanje raðeno, srednji kurs evra bio je 95 dinara.

"Dan-dva pomeranja u tom obraèunu, da li da je to 20. januar ili juèe-prekjuèe, da ste iza¹li sa cenama dinarski preraèunatim, kada je kurs 92, dali bi drugaèiju sliku", rekao je Goran Papoviæ, potpredsednik Nacionalne organizacije potro¹aèa Srbije.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=11&nav_category=9&nav_id=344335

KaBoom

Naravno da je najjeftini i ima veæe plate od ostatka Srbije... Jooooj, Beograðaniiii... :batina

Bred

Nije poenta za Srbiju vec za region Evrope.  :wall:

Da je najjeftiniji, i nije a plate verovatno jesu vece jer su veci i troskovi zivota ...  :wink:

KaBoom

Pa sad... Cene na pijaci u BG i recimo u NS su iste... Èak mo¾da neke i malo ni¾e nego u NS... Garderoba po ekskluzivnim lokalima je takoðe tu, sliène su cene. A plate su veæe. Znam samo da su po kafiæima veæe cene...

U pravu si, nije jeftiniji, cene su iste. Samo su plate veæe! :wink:

Uhhhh, Beograðaniiii!!! :>:

Bred

Pa recimo, sto se tice plata farmaceuta-bolje prolaze oni u unutrasnjosti ...  :wink:

KaBoom

A najbolje prolaze farmaceuti u CG! :wink: Ogromne plate, daju sme¹taj d¾abe... Jo¹ ako si na moru - divota! :)

dirigent

Beograd je skup cak i za kriterijume zapadnoevropskih gradova. Nemamo jake organizacije potrosaca da se bore protiv monopola i visokih marzi.

       U Parizu ima stvari da se kupe za cenu koja dere po usima , ali ima da se nadju te iste stvari ako se trazi i za jeftinije pare nego u BGD. Zna se ko tamo ide u kakve radnje , ali moze da se nadje za svaciji dzep, a toga ovde nema.