Nega preparatima na bazi voska

Started by Bred, 27-08-2006, 14:06:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Новорођенче има четири пута тању кожу од школског детета 
 
Танка кожа новорођенчета захтева пажљиву негу

Кожа новорођенчета се брзо исушује и у њу лакше продиру штетне материје. Треба је неговати препаратима који садрже восак јер он ствара заштитни слој који кожу чува од исушивања.

О томе како одабрати најбољу крему за негу коже ваше бебе разговарамо са магистром. фармације Ангелином Тодоровић.


Она каже:

– Кожа новорођенчета четири пута је тања од коже школског детета. Танак јој је површински слој, али и везивни у коме се уз мало хидролипидних ћелија налази развијена мрежа крвних судова. Због оскудног хидролипидног слоја кожа новорођенчета је пропусна, брже се исушује и у њу лакше продиру штетне материје. А због обилне мреже крвних судова „штеточине” лакше и брже путују телом и зато је изузетно важно одабрати квалитетну и одговарајућу крему за негу бебине коже.

Овај искусни фармацеут затим каже:

– Квалитетна крема за негу дечје коже на гузи садржи цинк оксид који кожу штити од влаге. Пожељно је да садржи и састојке који спречавају инфекције, као и провитамин Б5 и витамин Ф који негују и обнављају површински слој коже. Предност треба дати хипоалергеним и лако мазивим кремама.

За чишћење дечјег лица од остатака хране или неке друге нечистоће, препоручују се производи за нежно чишћење који поштују физиолошки pH коже , али садрже и састојке који је умирују, попут алоја вере и алантоина. Влажне марамице натопљене средством за чишћење изузетно су практичне посебно када сте на путу.

Родитељи овако мале деце треба да знају да потребе дечје коже нису исте у зимским и у летњим условима. Спољна температура и климатски услови у неку руку диктирају и избор креме за негу. О томе Ангелина Тодоровић из апотеке „Данубиус” каже:

– Лети је дечјој кожи потребна хидрирајућа и крема са заштитним фактором. Најквалитетнију заштиту од сунца дају креме с минералним блокаторима јер су фотостабилни, делом и водоотпорни и што је важно не изазивају алергијске реакције нити улазе у крвну циркулацију.

Дечју кожу додатно угрожавају хладноћа, ветар и сув ваздух у просторијама које се греју. Тада је треба неговати препаратима који је штите и помажу у стварању сопствене заштите. Таква је такозвана колд крема чији је основни састојак пчелињи восак који на кожи ствара заштитни филм па је штити од исушивања, хладноће и ветра, а не изазива нежељене реакције ни на најосетљивијој кожи. Одлична је и домаћа „Павловићева маст” која међу препаратима за негу дечје коже заузима почасно место и која, слично чувеном предратном Меримином дечјем сапуну , и у иностранству има веома висок углед.

Данас је лакше неговати бебе него некад. Али, није једноставно ни снаћи се у мору препарата који пуне полице у самопослугама и специјализованим продавницама. Тешко је и у мору реклама за ову врсту производа раздвојити рекламну од медицинске поруке. Верујемо да су вам објашњења наше саговорнице у томе помогла.


Душица Павићевић
[објављено: 27.08.2006.] 

<a href="http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=4873" rel="nofollow">Izvor</a>