Bu¹a u Iraku gaðao cipelama u glavu!

Started by Bred, 14-12-2008, 23:45:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Blic online, Beta | Foto:AFP, Reuters  |


Odlazeæi predsednik SAD D¾ord¾ Bu¹ morao je da izbegava cipele koje su poletele ka njemu kada se pozdravljao sa Nurijem al Malikijem, premijerom Iraka, tokom iznenadne posete zemlji koja je obele¾ila njegov mandat.

Dva lidera su se rukovala pred novinarima u bagdadskoj kancelariji, a onda se iz treæeg reda èuo uzvik "Ovo ti je opro¹tajni poljubac, psu" i ka Bu¹u su poletele dve cipele. Odlazeæi predsednik SAD je poku¹ao da ih izbegne, a Al Maliki je kolegijalno poku¹ao da ga za¹titi rukama.
Ðonovi cipela, koji se u arapskoj kulturi smatraju za najveæu uvredu, nisu pogodili Bu¹a, a obezbeðenje je brzo reagovalo i uspelo je da obuzda pobesnelog novinara Muntazera al Zaidija. On je zaposlen u stanici Al Bagdadija, koja se emituje iz Kaira. Nekoliko njegovih kolega iz drugih redakcija su poku¹ali da smire situaciju, pa su se i izvinili predsedniku SAD.
"Hvala ¹to ste mi uputili izvinjenje u ime iraèkog naroda. Ne smeta mi ovo ¹to se dogodilo, a ako ¾elite da znate broj cipela je bio 44", rekao je Bu¹.

Bu¹ je doputovao danas u iznenadnu posetu Iraku, svoju èetvrtu po redu od invazije na tu zemlju. Bu¹ koji odlazi iz Bele kuæe 20. januara da bi ga zamenio novi predsednik SAD Barak Obama, posetio je Irak u novembru 2003, junu 2006. i u septembru 2007. godine.
Poseta Bu¹a usledila je nakon potpisivanja bezbednosnog sporazuma SAD i Iraka o povlaèenju amerièkih snaga najkasnije do kraja 2011.
Aso¹ijeted pres javlja da je predsednièki avion sa Bu¹om sleteo na bagdadski aerodrom danas posle podne po lokalnom vremenu, nakon tajnog 11-èasovnog noænog leta iz Va¹ingtona.
U nameri da proslavi novi bezbednosni pakt Va¹ingtona i Bagdada, Bu¹ planira susrete sa visokim amerièkim zvaniènicima u Iraku kao i sa liderima te zemlje.
Bu¹ova poseta Iraku usledila je nakon juèera¹nje takoðe iznenadne posete amerièkog sekretara odbrane Roberta Gejtsa amerièkoj vojnoj bazi.
Mada je Gejts najavio da æe amerièki vojnici otiæi iz Iraka do kraja juna 2009, komandant meðunarodnih snaga, general Rej Odierno je rekao da æe Amerikanci ostati i posle tog datuma u Iraku kako bi savetovali i trenirali iraèku vojsku.
Povodom tih najava, ¹iitski pokret Moktade al-Sadra koji se protivi amerièkom prisustvu u Iraku, optu¾io je danas Amerikance da se ne dr¾e obeæanja koja su dali.

blic

bozana

Eh stoga nisu pogodile te cipele.Mrzim Ameriku.

Bred

Ima dobre reflexe ...

Video => http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/7782774.stm

:lol3:

mirror-girl


frckica-j

Èula sam danas negdje na radiju, da je neki biznismen ponudio da plati za jednu cipelu 10 miliona dolara!  :siza:  :wall:
Bolje da ih meni da... Ja bih bolje znala kako da ih potro¹im... Platiti za tako ne¹to 10 miliona dolara! Oh, majko...  :shock2:  :wall:

Bred

#5
jeste, jeste, tako se suska po novinama ... :lol3:



:news:

Novinar: Gaðao bih Bu¹a ponovo
| Izvor: B92, Tanjug
Beograd, Bagdad -- Iraèki novinar koji je cipelama gaðao D¾ord¾a Bu¹a izjavio je da bi ponovo to uèinio ukoliko bi mu se ukazala prilika, saop¹tio je izvor blizak istrazi.

"U pismu iraèkom premijeru, Muntadar al-Zaidi se izvinio samo Nuriju al-Malikiju", saop¹tio je taj izvor, a prenela agencija "Fardanjuz". "On je rekao da se ne kaje ¹to je bacio cipele na 'velikog satanu' D¾ord¾a Bu¹a i naveo da bi to ponovo uèinio da ga opet vidi, jer su Bu¹ove snage ubile mnogo iraèke dece", rekao je isti izvor.

Prema njegovim reèima, Al-Zaidi je istra¾nom sudiji rekao da je njegova meta bio Bu¹, a ne Al-Maliki, koga po¹tuje.

Vesti da se Al-Zaidi ne kaje zbog bacanja cipela na amerièkog predsednika usledile su po¹to je vi¹e zapadnih medija javilo da je novinar pisao Al-Malikiju izvinjavajuæi se zbog incidenta, koji je okarakterisao kao "ru¾an èin".

Al-Zaidijev brat Udaj odbacio je informacije o njegovom izvinjenju premijeru kao "netaène".

"To izvinjenje nije pravo. Ukoliko oni (vlada) ¾ele izvinjenje, moraju najpre da ga oslobode kako bi to mogao da uradi slobodno, a ne pod pritiskom", rekao je Udaj.

Al-Zaidi, koji je 14. decembra na konferenciji za novinare u Bagdadu gaðao Bu¹a cipelama i nazvao ga "psom", nalazi se u zatvoru, gde èeka suðenje.

Inaèe, Bu¹ovo ve¹to manevrisanje sada je inspiracija je za mnoge video igrice koje se mogu naæi na Internetu.

Ne zna se sudbina cipela, ali ponude za njih dosti¾u i 10 miliona dolara.

Iran: Novinar kao uzor

Iranski vrhovni voða pohvalio iraèkog novinara koji je cipelama gaðao D¾ord¾a Bu¹a i poruèio Irancima da simbolièno bacaju cipele na antiamerièkim protestima.

"Predla¾em da od danas, na antiamerièkim protestima, svi demonstranti bacaju cipele! To je model koji treba da sledimo i ¹alje sna¾nu poruku!", rekao je ajatolah Ahmed D¾enati.

On je ovim reèima pozvao svoje sledbenike tokom obraæanja u Teheranu, da slede primer iraèkog novinara koji je pro¹le nedelje postao zvezda za sve one koji su se protivili Bu¹ovoj svetskoj politici.

Ajatolah Ahmed D¾enati je bio pun reèi hvale za novinara Mutandara al Zejdija.

"Hvaljen bio onaj koji je svojim cipelama gaðao Bu¹a. Njegove cipele zaslu¾uju da veèno budu u iraèkom muzeju!", rekao je on.

Bred

Tri godine zatvora za baèenu cipelu
| Izvor: B92, Beta
Bagdad, Kairo -- Iraèki novinar Muntadar al Zeidi, koji je cipelama gaðao biv¹eg amerièkog predsednika D¾ord¾a Bu¹a, osuðen je na tri godine zatvora.

Advokati Al Zeidija najavljuju ¾albu na presudu i tra¾e potpuno odbacivanje optu¾bi jer Bu¹u nije pretila stvarna opasnost. Izja¹njavajuæi se o optu¾nici Al Zeidi je rekao da nije kriv. Prema njegovim reèima, takva reakcija bila je potpuno prirodna i to bi uradio svaki Iraèanin.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=03&dd=12&nav_category=78&nav_id=349632