Zdravko Èoliæ

Started by nasty girl, 04-08-2006, 10:11:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Zdravko Èoliæ roðen je 30. maja 1951. godine u Sarajevu. Kao deèak i tinejd¾er bavio se sportom, bio golman "®eleznièara" i trkaè na 100 metara. Prekretnicu u njegovom ¾ivotu oznaèilo je uèe¹æe na jednom nacionalnom amaterskom festivalu muzike, gde je osvojio drugo mesto.

Pre solo karijere, bio je èlan grupa "Mladi i lijepi", "Ambasadori", "Novi ambasadori" i "Korni grupa". Solo karijeru poèeo je 1972. godine, nastupom na ©lageru sezone, gde je pesmom "Sinoæ nisi bila tu" osvojio nagradu za interpretaciju. Veæ 1973. godine uèestvuje na pesmi Evrovizije, gde predstavlja na¹u zemlju, ali osvaja tek pretposlednje mesto. Pesma "Gori vatra", sa kojom je nastupio, ipak je postala veliki hit na domaæim prostorima.

Narednih nekoliko godina uglavnom nastupa na festivalima, a objavljuje i prve albume. Histerija lep¹eg pola za ovim izvoðaèem nekoliko puta je izazivala prave incidente; poku¹aji kordona policije da spreèe upade Èoliæevih obo¾avateljki èesto su bili neuspe¹ni.

Veæ poèetkom osamdesetih godina Zdravko Èoliæ postao je najveæa estradna zvezda u biv¹oj Jugoslaviji, a to je ostao i do danas. Saraðivao je sa poznatim imenima domaæe muzièke scene: Kornelijem Kovaèem, Goranom Bregoviæem, Ðorðem Bala¹eviæem, Borom Ðorðeviæem i drugima.

Sa Goranom Bregoviæem je osnovao jednu od prvih privatnih izdavaèkih kuæa u Jugoslaviji - "Kamrad". Poèetkom 1987. godine, uhap¹en je zbog kupovine deviza na crno, ¹to je izazvalo pravi incident.

Kada je poèeo rat na ovim prostorima, preselio se u Beograd, gde ¾ivi i danas. Povremeno odr¾ava koncerte koji su uvek unapred rasprodati. Imao je nekoliko velikih nastupa na beogradskoj Marakani pred punim stadionom: prvi od tih nastupa bio je 1978. godine, a poslednji 2002. godine.

willie the scot


johny cage

Sta ima da se kaze vise. Mogla si jednostavno samo da napises Zdravko Colic.

Vampire 666

...komercijala i fenseraj...

rodiæ

Èoliæa nisam nikad ne¹to posebno slu¹ala,al novi cd je dobar :pljes:

Darker

Hoæu da budem kao Zdravko Èoliæ...