Igre pomoæu kojih bebe uèe

Started by Bred, 19-10-2009, 00:01:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E. B. |
Bebe imaju vi¹e od dva puta aktivniji mozak od odraslih i u prve tri godine ¾ivota uèe neverovatnom brzinom.


- Saznanje na najmlaðem uzrastu se odvija kroz igru. U igri aktivno i ravnopravno uèestvuju i odrasli i deca. Igrajuæi se, dete aktivira sva èula, usvaja, isprobava i uve¾bava nove ve¹tine. Kako su u tom periodu odrasli najva¾niji detetovi uèitelji, va¾no je obogaæivati strategije za podr¹ku razvoja male dece - obja¹njava Milana Vojvodiæ, psiholog, za „Blic“ i predla¾e igrice kojima æete razbuditi bebina èula.

Uzrast do osam meseci
Bebe u ovom uzrastu pokazuju izuzetnu zainteresovanost za sve ¹to dolazi iz socijalne sredine (ljudsko lice, glas, dodir, blizina drugih...). Uèe da komuniciraju putem plaèa i jednostavnih glasova, uèe razgledanjem i slu¹anjem, dodirivanjem i pritiskanjem razlièitih predmeta, stavljanjem u usta, upoznaju sebe i uèe o sebi i drugima. Beba, ne zaboravite, najradije se igra sa osobama koje je najvi¹e vole i najbolje usvaja saznanja kada se oseæa prijatno, kada joj je udobno i kada je sa poznatim odraslima.

Igra „Vidi, to sam ja“
Igra sa malim, nelomljivim ogledalom ili materijalima sa sjajnim povr¹inama. Kucnite prstima po ogledalu da privuèete bebinu pa¾nju, poka¾ite joj njen odraz i sve to propratite sme¹kom ili izrazom lica koje dete voli. Pomozite mu da dodirne odraz u ogledalu, recite: „Vidi bebu! Ili: „Evo tebe! To je Milica“. Varirajte igru, koristeæi vi¹e malih ogledala stavljenih meðu igraèke, velikim ogledalima, igrajte se napolju sa velikim povr¹inama koje reflektuju, vodom…
Na ovaj naèin vi podstièete detetov razvoj pojma o sebi. Dete mlaðe od ¹est meseci mo¾da neæe shvatiti da se radi o njegovom liku u ogledalu, ali æe, iduæi ka tome, jako u¾ivati u igri.

nastavak -> http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=115622

Lesko987

Znam da i dosta pomaze razvoju inteligencije da gledaju odrasle kako "sa njima" sastavljaju puzle ili neke stvari od lego kockica pa kasnije mogu do da rade i sami i zanimljivo im je. Znam jer imam bratance.