Novak trijumfovao u ©angaju!

Started by Bred, 16-11-2008, 16:38:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Blic online, Tanjug | Foto:B92

Sjajna godina za Novaka Ðokoviæa! Sezonu je otvorio pobedom na Grend slemu u Australiji, a zatvorio trijumfom na poslednjem Mastersu osmorice najboljih u ©angaju. Konaèno, pri¹ao je Rod¾eru Federeru na samo 10 poena razlike na ATP listi. Nikolaja Davidenka je u finalu ©angaja dobio sa 2:0 (6:1, 7:5).

Prvi set je Novak odigrao furiozno. Poveo je sa 5:0 uz dva brejka, bio je na pragu osvajanja i treæeg Davidenkovog servisa. U poslednjem gemu prvog seta dopustio je Rusu 15:40, ali je onda briljantno odigrao èetiri vezane lopte i za 32 minuta igre bilo je 6:1 za na¹eg tenisera.

U drugom setu je bilo ravnopravno samo do treæeg gema, u kojem je servirao Davidenko. Izuzetno agresivnom igrom, kao i tokom celog meèa, Novak je Rusa dr¾ao daleko iza servis linije, pa je veæ vidno iznervirani Davidenko lako ulazio u gre¹ke i poklekao za 1:2, a ubrzo i 1:3 u gemovima. U naredna dva Davidenkova servis gema Novak je poku¹avao da vinerima skrati poene, ali nije pogaðao pa je u zavr¹nicu seta u¹ao sa 4:3 uz brejk prednosti. Iako mu je servis prvi put u meèu malo popustio, Novak je dobio i naredni gem. Rus je servirao da ostane u meèu, ali je brzo bilo 15:40. Onda je odservirao as, a spasao je i drugu meè loptu, zatim i gem. Èinilo se da je na redu poslednji gem na teniskim terenima u 2008. godini, ali je Davidenko igrao jedino moguæe, na sve ili ni¹ta i postigao 0:30 i 15:40. Novak je odservirao as, ali i duplu servis gre¹ku – 5:5. Kao protiv Simona u treæem setu polufinala. Ali, kao i protiv Simona, Novak odmah oduzima servis protivniku prepustiv¹i mu samo jednu loptu. Ponovo poku¹aj poslednjeg gema u godini, ovoga puta bez gre¹eke, sa samo èetiri lopte i posle sat i 42 minuta igre bilo je 6:1, 7:5.

Masters u ©angaju zavr¹en je trijumfima trojice igraèa roðenih u Beogradu. Pre Novaka, tutulu u dublu su osvojili Nenad Zimonjiæ i Kanaðanin Danijel Nestor, roðen u glavnom gradu Srbije kao Nestoroviæ.

Ðokoviæ je zaradio 1,24 miliona dolara i automobil "mercedes", a Zimonjiæ i Nestor æe podeliti 330 hiljada dolara.

Ðokoviæ: Ovo je kao gren slem titula
Ðokoviæ je prvi put u karijeri osvojio zavr¹ni godi¹nji masters turnir.
"Presreæan sam zbog ove titule. Ovo je za mene veliki uspeh. Pobedio sam na turniru na kome su uèestvovala osmorica najboljih tenisera sveta, a to samo po sebi najbolje govoru o kvalitetu takmièenja i protivnika", rekao je Ðokovich nakon pobede u finalu protiv Rusa Nikolaja Davidenka.
"Zbog kvaliteta tenisera protiv kojih sam igrao ovaj turnir mo¾e da se izjednaèi sa gren slem takmièenjem. Nije bilo lakog protivnika, a ¾elim da èestitam Davidenku koji je odliènim igrama zaslu¾io da se naðe u finalu. Dokazao je da treba da bude meðu pet najboljih tenisera sveta", rekao je Ðokoviæ, koji je posebno zahvalio publici na velikoj podr¹ci.
Ruski teniser, koji je u polufinalu lako savladao favorizovanog Endija Marija, bio je razoèaran porazom, ali je èestitao Ðokoviæu.
"Da biste pobedili Ðokoviæa morate da igrate savr¹eno, veoma brzo i bez gre¹aka. Mislio sam da æu to moæi da ostvarim, jer obièno igram brzo i imam dobru kontrolu. Danas je, meðutim, bez gre¹ke odigrao Ðokoviæ. Sve u svemu, ovo je za mene bio veoma te¾ak dan", rekao je Davidenko.

Tadiæ èestitao Ðokoviæu i Zimonjiæu
Predsednik Srbije Boris Tadiæ èestitao je danas teniserima Novaku Ðokoviæu i Nenadu Zimonjiæu pobede na zavr¹nom turniru Masters serije u ©angaju.
"Iskreno vam èestitam na svim uspesima u protekloj sezoni. Pobeda na zavr¹nom turniru je sjajan naèin da se okonèa ovako uspe¹na godina. Hvala vam ¹to tako brilijantno predstavljate na¹u zemlju u svetu", navodi se u èestitci predsednika Tadiæa.