Grob Antonija i Kleopatre je arheolo¹ko otkriæe veka

Started by Bred, 21-04-2009, 16:38:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 R. Bulatoviæ


Meðunarodni tim arheologa veruje da su u Egiptu, 50 kilometara zapadno od Aleksandrije, prona¹li grobnicu egipatske kraljice Kleopatre i Marka Antonija, njenog ljubavnika i prijatelja Julija Cezara. Iskopavanja traju veæ tri godine i dosad su pronaðeni Antonijeva maska, novèiæi s likovima ljubavnika i Kleopatrin kip od alabastera.

KIP - Verujemo da su tu sahranjeni Kleopatra i Marko Antonije. Znamo jo¹ iz Plutarhovih spisa da su zajedno sahranjeni – rekao je Zahi Havas, voða arheolo¹kog tima.
Havas ka¾e da su mesec dana radarima istra¾ivali to podruèje i prona¹li tri va¾ne lokacije. On ka¾e da æe ovo otkriæe, ako se doka¾e da je u pitanju njihova grobnica, biti najveæe u XXI veku.
Ispred te grobnice je pronaðeno jo¹ jedno veliko groblje, ¹to podstièe tvrdnje da je tu sahranjena osoba najvi¹eg ranga, jer je u doba faraona bio obièaj da se kraljevi sahranjuju u hramu okru¾enom grobovima bliskih podanika.
Iskopavanje æe biti odlo¾eno do jeseni, iz bezbednosnih razloga, jer se blizu nalazi¹ta nalazi rezidencija Hosnija Mubaraka, predsednika Egipta.

Mit o Kleopatrinoj lepoti
Na 22 pronaðena novèiæa Kleopatrin lik ima istaknutu bradu i o¹tar nos - ni izbliza onako lepa kako ju je veæina zami¹ljala. „Rimski spisatelji ka¾u da je ona bila inteligentna i harizmatièna, da je imala zavodnièki glas, ali nigde ne pominju lepotu. To je jedan od mitova koji su nastali zato ¹to su je glumile ¾ene poput Liz Tejlor”, ka¾e Alason D¾ons s Univerziteta u Njukaslu.

Antonije i Kleopatra - KAO ©PANSKA SERIJA

Moguæe je da je Kleopatra VII Filopator, kako joj je bilo zvanièno ime, bila roðaka Aleksandra Velikog, najveæeg vojskovoðe u istoriji sveta. Pouzdano se zna da je Kleopatrin daleki predak bio Ptolomej I, Aleksandrov general i, kako mnogi veruju, polubrat po ocu, Filipu Makedonskom.

nastavak -> http://www.24sata.rs/vesti.php?id=50455