Dopustite im da poka¾u ljubomoru

Started by Bred, 17-10-2008, 15:44:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/MA | Blic

Prinova u porodici u kojoj veæ postoji jedno dete sobom donosi velike promene. Starije dete primeæuje da iznenada vi¹e nije u centru pa¾nje. Psiholozi ovu pojavu nazivaju „¹okom zbog skidanja s trona“. Taj ¹ok je razlog za¹to starije dete poèinje da se pona¹a kao beba, to jest tra¾i da nono3, pi¹ki u krevet i ispoljava psihosomatske smetnje kao ¹to su bolovi u stomaku i nesanica, a ponekad se i agresivno pona¹a.

Priprema
Za prvenèe prvo vreme s novoprido¹lim èlanom porodice predstavlja veliko optereæenje. Zato je veoma va¾no da ga na vreme pripremite na dolazak prinove. Pitajte ga ¹ta misli koje bi mesto bilo pogodno za krevetac, kako da ukrasite bebinu sobu i povedite ga na ultrazvuèni pregled. Za njega æe svakako biti zanimljivo da èuje i vidi kako kuca bebino srce. Va¾no je da mali¹an od poèetka bude upoznat s novonastalom situacijom i da bude ukljuèen u pripreme za dolazak prinove. Poklon koji æe dobiti prilikom izlaska majke iz bolnice takoðe mo¾e biti od koristi (npr. lutka koju æe devojèica prepovijati kada i vi menjate pelene njenom bratu).
Poseban odnos izmeðu braæe i sestara razvija se postepeno, a roditelji to mogu da osete i vide. Naèin na koji dete gleda i dodiruje bebu, smeje se ili plaèe s njom mnogo toga otkriva o njegovom odnosu prema njoj. Uèvr¹æivanju veze izmeðu starijeg i mlaðeg deteta doprineæete tako ¹to æete starijem poveriti manje du¾nosti u vezi s bratom ili sestrom. Zamolite ga da vam pomogne da prepovijete bebu, da je nahranite iz fla¹ice ili da vam doda vla¾ne maramice. Tako æete doprineti da se kod va¹eg prvenèeta razvije oseæanje liène vrednosti.
Kada mlaðe dete napuni tri godine, veza izmeðu njega i starijeg brata ili sestre je veæ prilièno formirana. Starija deca èesto preuzimaju ulogu roditelja i posle izvesnog vremena izmeðu dece se raða oseæanje da mogu da se oslone jedno na drugo.

Lak¹e je udvoje
Koje prednosti imaju deca koja imaju brata ili sestru u odnosu na jedince? Ona se svaðaju i mire i pri tom uèe da tra¾e opro¹taj. Èesto poklanjaju jedno drugom stvari u znak pomirenja. Ona su praktièno primorana da se ponovo zbli¾e, zato ¹to ¾ive na ogranièenom prostoru i zato ¹to vezanost za porodicu preovlaðuje.
Ovakva deca su odlièno pripremljena za kasniji ¾ivot jer s vremenom shvataju da svaða èesto predstavlja gubljenje vremena. Osim toga, postaju svesna da se mo¾e ¾iveti i s kompromisima (bolje kompromis od poraza), ali i uèe kako da se nametnu. Ako su razlièitih polova, ona upoznaju suprotan pol i naèin na koji reaguju njegovi pripadnici.


Suparni¹tvo
Roditelji, meðutim, ne smeju da zaborave da iza svaða uglavnom stoji suparni¹tvo, ¹to znaèi da svako od dece ¾eli da bude mamin i tatin ljubimac. Zato je veoma va¾no da njihovim uporeðivanjem ne podstièete prirodni rivalitet. Prvo dete je jaèe, ali i ono drugo ima svojih kvaliteta, a razlikuju se i po svojim slabostima. Svako dete je jedinka za sebe i zato treba da ga hvalite i istièite njegove individualne prednosti. Nijedno dete ne smete da razmazite. Nauènici su zakljuèili da su srednja deca (tzv. „deca u sendvièu“) suoèena sa najvi¹e problema. Ona dobijaju manje pa¾nje od prvoroðene dece jer su roditelji veæ jednom pro¾iveli iskustvo podizanja deteta, a s druge strane, tu je i treæe dete, mezimèe. Izuzetno je va¾no preduprediti situaciju u kojoj æe se srednje dete oseæati zapostavljenim!

Otvorena i skrivena ljubomora
U svakom sluèaju, bolje je kada dete otvoreno ispoljava ljubomoru. Psiholozi su ustanovili da se kod neke dece ljubomora manifestuje kroz bolesti (ka¹alj, osip). Pi¹kenje u gaæe, uni¹tavanje igraèaka i akcije samouni¹tenja (grickanje noktiju, èupanje kose) takoðe su neki od simptoma ljubomore. Mr¾nju prema bratu ili sestri zato ¹to su mu oduzeli mamu i tatu, usmeravaju prema samima sebi. Potisnuta ljubomora se javlja u obliku inaæenja ili nametljivosti. Èesto se de¹ava da deca koja su naizgled pa¾ljiva prema mlaðem bratu ili sestri kreæu u akciju kada ih niko ne vidi. Tada izazivaju, ¹tipaju ili udaraju bebu. Kako da re¹ite ovaj problem? Stavite mali¹anu do znanja da svu decu podjednako volite i da to ¹to je do¹la beba nipo¹to ne znaèi da njega volite manje. Ne zaboravite da je prvoroðenom detetu povremeno potrebna nepodeljena pa¾nja i jednog i drugog roditelja. Jednom, recimo, majka mo¾e da ga odvede na bazen, a otac u zoolo¹ki vrt.

©ta da uradite ako se deca svaðaju
Imajte na umu da su deca sposobna da okonèaju svaðu koju su zapoèela. Dok se svaðaju, ona uèe da procenjuju granice - kako svoje tako i onog drugog. Roditelji su, u veæini sluèajeva, lo¹e sudije jer nemaju pojma o èemu se radi, niti ko je kriv, to jest ne raspola¾u dovoljnom kolièinom informacijama da bi pravilno procenili situaciju. Ume¹ajte se samo ako ste i vi lièno pogoðeni, na primer - ako preti opasnost da strada va¹ porcelan, ako jedno od dece svesno provocira u va¹em prisustvu ili ako svaða eskalira do te mere da postoji opasnost od povreda. Pre nego ¹to do svaðe uop¹te doðe upoznajte decu sa posledicama kr¹enja odreðenih pravila. Ako deèak namerno slomi devojèicinu olovku, moraæe da joj da svoju i sl.
Prvo odvajanje braæe i sestara de¹ava se kada jedno krene u ¹kolu, dok drugo jo¹ ide u obdani¹te. Tada se deca nalaze u procepu izmeðu radosti i tuge. Ponosna su ¹to idu u ¹kolu, ali tu¾na ¹to moraju da napuste brata ili sestru. Ovo je, meðutim, va¾an korak koji omoguæava da se dete razvije u samostalnu liènost. Deca se odvajaju i od braæe i sestara, i od roditelja. U pubertetu se de¹ava da im se putevi potpuno razdvoje, ali kada taj period proðe, uglavnom se vraæaju jedno drugom. Ljubav prema bratu ili sestri jeste duboko oseæanje koje traje mo¾da najdu¾e u ¾ivotu.