6. okupljanje zvaniènika JI Evrope

Started by frckica-j, 22-05-2009, 17:29:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

frckica-j

Радојичић: Српска - мјесто добрих људи и обичаја
Izvor: www.rtrs.tv

Бањалука ће у наредна три дана бити центар најзначајнијег друштвеног догађаја у БиХ - 6. годишњег окупљања званичника југоисточне Европе, са кога ће у свијет бити упућена порука да је Република Српска (РС) мјесто толеранције, добрих људи и обичаја и у коју су сви добродошли.

То је и једини циљ овог окупљања, под називом "Богатство различитости", који говори, како је то рекао домаћин скупа предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић "о различитости, богатству, толеранцији и разумијевању на овим просторима, који имају доста трагичну историју, поготово у савременом добу".

"Много пута смо били поприште ратова и страдања, а истовремено сви живимо овдје, различитог вјерског и националног поријекла и оријентација. Ово је јединствена прилика да се на једном мјесту окупи велики број људи различите политичке, вјерске и националне припадности и са једног мјеста упуте поруке мира, толеранције и разумијевања", поручио је Радојичић.

У то ће се од 22. до 24. маја моћи увјерити бројни угледни гости, њих око 150 из 17 земаља са Балкана, али и далеке Русије и још даље Америке.

Овај догађај, који је и политички, друштвени и регионални, почеће вечерас у 20.00 часова, када ће политичарима, шефовима држава, конгресменима, сенаторима, вјерским великодостојницима, али и пословним људима и представницима невладиних организација предсједник РС Рајко Кузмановић пожељети добродошлицу.

Централни догађај биће уприличен сутра са почетком у 9.00 часова у Кристалној дворани хотела "Босна", а то је доручак по узору на онај молитвени доручак у Вашинготону, на коме ће се високе званице обратити са порукама које су повезане са називом "Богатство различитости".

Наредни дан, недјеља, 24. мај, неће бити радни, већ је планиран излет у Јајце и на туристичку дестинацију Балкана.

Овај скуп је на одређени начин наставак такозваних "молитвених доручака" који се 57 година организују у Вашингтону, који су у организацији америчких конгресмена и сенатора почели као скупови са одређеним религијским садржајем, да би у међувремену постали глобални догађај.

Република Српска је у априлу добила понуду из америчког Конкреса да буде домаћин овог скупа за југоисточну Европу, што је Колегијум Народне скупштине РС и прихватио.


frckica-j

Бањалука - окупљање званичника југоисточне Европе
Извор: Централна информативна емисија РТРС

Велики број званичника из 17 земаља југоисточне Европе и свијета присуствовало је молитвеном доручку данас у Бањалуци.
Шесто годишње окупљање званичника Југоисточне Европе под називом „Богатство различитости'' почело је јуче, а завршава се 24. маја.

Домаћин окупљања је предсједник Парламента Српске, Игор Радојичић.

Радојичић је изјавио да су са молитвеног доручка упућене поруке мира, разумијевања и толеранције високих званичника.

Наставак овдје. (http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=3940)

KaBoom

A kako se mole? Mislim, ima ih razniju vera... :K2:

frckica-j

Hehehehehe i ja sam se to pitala! :K