©ta raditi kada se ¾ivot promeni?

Started by Bred, 23-05-2009, 21:44:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Zavr¹iti jednu ¾ivotnu fazu i zapoèeti novu nije uvek lako. ®ivotne promene dolaze iznenada kada nekoga izgubimo ili dugo planirano kada deca na primer odrastu i napuste kuæu. ®ivot se jednostavno ne nastavlja uvek onako kako smo navikli.

Rastanak, novi poèetak i opro¹taj su va¾ni koraci u dobro pro¾ivljenom ¾ivotu. Èovek mora da ¾ivi razlièite ¾ivotne faze od detinjstva do starosti. Pritom se, meðutim, nekada raspr¹e ¾ivotni snovi, ali nekad osetimo i nove izazove koji nas teraju da se upustimo u promene.

Svaka promena u ¾ivotu je uvek i ¹ansa i nov izazov koji ko¹ta snage. Beèki psiholog Julia Umek daje savete za prelazak iz jedne u drugu fazu.

1. Panta rei – sve teèe

Veæ su stari Grci smatrali da sve teèe. ®ivot je prola¾enje i novo stvaranje. Ko se odluèi za prihvatanje ovog nezaustavljivog prola¾enja i novog stvaranja, shvatio je su¹tinu dobro obavljenog ¾ivljenja. „Sve teèe“ je metafora za neprestanu promenu u svetu. Promene prihvatite pozitivno i izbegnite nezadovoljstvo zbog neèega ¹to ne mo¾ete da zaustavite.

2. Sledite srce

I na¹a du¹a se uvek kreæe i u potrazi je za izbegavanjem bezvoljnosti i za pro¹irenjem ¾ivotne radosti, volje i ljubavi. Imajte hrabrosti da sledite va¹e srce i da prihvatite promene, ali obratite pa¾nju na to da pritom nikoga ne povredite.

dalje -> http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=361590