Montgomeri: Re¹enje u podelama

Started by Bred, 15-06-2009, 01:56:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Blic, Tanjug
Beograd -- Podela Kosova i referendum za nezavisnost Republike Srpske najbolja su re¹enja u sada¹njoj situaciji, ka¾e biv¹i ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri.

Insistiranje na tome da Bosna i Hercegovina i Kosovo postanu multietnièka dru¹tva pokazalo se kao nemoguæa misija, ka¾e Montgomeri za Blic. "Biæe izuzetno te¹ko ubediti administraciju SAD da pristupi ovom re¹enju", smatra on.

"Ljudi u administraciji koji su lièno upleteni u ovaj region, poput Rièarda Holbruka, potpredsednika D¾ozefa Bajdena i zamenika dr¾avnog sekretara D¾ejmsa Stajnberga, biæe ¾estoki protivnici te ideje. Mislim da æe inicijativa za razmi¹ljanje o alternativama za pitanje Kosova morati da doðe iz Evropske unije", rekao je Montgomeri.

"Za sada ne postoji neki jasan nacrt za podelu Kosova i BiH. Ipak, logièno bi bilo da sve etnièke grupe na Kosovu imaju jednaka prava. Ni jedna strana ne bi trebalo da gubi ili pobeðuje. Obe moraju tom podelom da dobiju ne¹to konkretno", rekao je on.

Montgomeri je primetio da, iako ideja o podeli Kosova postoji vi¹e od decenije, do danas nikada nije napravljena nijedna studija koja bi pokazala kako bi to trebalao raditi.

"Beograd i Pri¹tina bi najverovatnije bili surovo suprotstavljeni smatrajuæi da i jedni i drugi imaju puna prava na èitavo Kosovo. I za jedne i za druge bi bila politièka katastrofa da se zadovolje ièim manjim od toga. Zato podela nije nimalo lagan zadatak", smatra Montgomeri.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=14&nav_category=206&nav_id=365955

KaBoom


Bred

Svi se opamete (uglavnom) kad postanu bivsi ...

:wink: :K2: :kul: