Za¹tita potro¹aèa – na papiru

Started by Bred, 12-07-2009, 20:55:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Politika
Beograd -- U ovoj godini nije odr¾an nijedan sastanak Saveta ministra za za¹titu potro¹aèa, a konkurs za dodelu para udru¾enjima tek se priprema, pi¹e "Politika".

List navodi da proseèan potro¹aè u Srbiji uglavnom ne zna ko ¹titi njegova prava. Iako se u javnosti pominju pozama¹ne sume novca kojima raspola¾e resorno Ministarstvo trgovine, a projekti za unapreðenja prava kupaca predstavljaju kao najbolja re¹enja, konkretnih efekata i dalje nema, istièe "Politika".

I dok se u Ministarstvu trgovine priprema objavljivanje konkursa za ovogodi¹nju raspodelu sredstava potro¹aèkim organizacijama, ljudi u udru¾enjima sle¾u ramenima i upozoravaju da je godina na izmaku, a jo¹ nisu ni odreðena pravila kako konkurisati za novac od dr¾ave.

“U ovoj godini nije odr¾an nijedan sastanak Saveta ministra za za¹titu potro¹aèa, nije jasno ni ¹ta je reprezentativna potro¹aèka organizacija, niti graðani imaju uvid kako je potro¹en pro¹logodi¹nji bud¾et od oko 24 miliona dinara. Ako su projekti udru¾enja za za¹titu potro¹aèa odneli èetiri miliona dinara, gde je ostatak” ka¾e potpredsednik Nacionalne organizacije potro¹aèa Srbije Goran Papoviæ.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=07&dd=12&nav_category=206&nav_id=370864

Adonis_Vernalis

Udru¾enje potro¹aèa "Potro¹aè" iz Zagreba, Hrvatska, je pre izvesnog vremena pokrenulo sudsku parnicu protiv proizvoðaèa deter¾enta za rublje "Ariel" (mislim da je u pitanju "Unilever", ili "Procter & Gamble"... svejedno) i dobilo ih na evropskom sudu jer su uspeli da doka¾u da kvalitet "Ariela" za tr¾i¹te Zapadne Evrope, Istoène Evrope i Zapadnog Balkana nije isti, veæ da su u pitanju tri potpuno razlièita proizvoda za tri razlièita tr¾i¹ta.

Hrvatima sledi gromoglasni  :pljes:

Da li bi trebalo uop¹te pominjati ikakvo Udru¾enje potro¹aèa u Srbiji?

Apropo onih miliona: jedno dvadeset istih je pojela maca. U bre, al su maèke u Srbiji alave... jedu samo milione, a mi¹eve prepu¹taju mi¹olovkama...

Bred

Znam za taj slucaj i to je pozitivan primer ali samo kad bi se neko i iz Srbije odvazio da sljapne po dupetu bar jednog monopolistu, ostali bi se verovatno malo zapitali ...

:K

Generalno, kod nas treba da se jacaju organizacije potrosaca a najvise NOPS, i oni si imali uspeha u sprecavanju mts da ukrade besplatne sms poruke koje je sam dao korisnicima ...

Sitno ali dovoljno za pocetak ...

:wink:

Adonis_Vernalis

Uop¹te nije sitno... to su desetine hiljada, ako ne i stotine hiljada sms-ova... Za to nisam znao. A ako je taèno (ne verujem da nije), onda i NOPS-u sledi isti takav gromoglasni  :pljes:

Nego, da se okrenemo ozbiljnim stvarima: ako ¾elimo da razbucamo monopoliste, moramo da znamo da ih neæemo razbucati trtljanjima po forumima i novinama, nego debelim i neoborivim dokazima - na sudu. Hrvatskom udru¾enju "Potro¹aè" nije bilo ni mrsko ni te¹ko da deo dodeljenih im novaca odvoje da plate onoliko analiza pra¹ka za rublje koliko je bilo potrebno, u akreditovanim laboratorijama. Onda, nije im bilo ni te¹ko ni mrsko da plate honorare najboljim advokatima da pokrenu proces tamo gde je trebalo. Na kraju, nije ih mrzelo ni da medijski proprate celu akciju. Rezultat: dobijen sudski sluèaj. Mo¾da su dobili i nekakvu od¹tetu? Ili, barem pra¹ak kakav je u Zapadnoj Evropi, ako ni¹ta drugo.

Naravouèenije: ako ti dr¾ava veæ daje 24 miliona dinara da ¹titi¹ potro¹aèe, onda novce upotrebi u te svrhe. Mo¾da i za¹titi¹ nekoga... U suprotnom, smatram da je dr¾ava tih 24 miliona mogla pametnije da potro¹i.

Bred

Pa Hrvati su Hrvati a mi smo mi ...

:face:

:nonono: