Treæina mladih bi da ode iz zemlje

Started by Bred, 14-07-2009, 21:03:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Vi¹e od polovine mlaðih od 30 godina ¾eli da ¾ivi u inostranstvu, pokazuje istra¾ivanje Cesida. Istovremeno, sve vi¹e onih koji bi ostali u svom mestu.

Kao razlog mladi uglavnom navode veæu moguænost zaposlenja, bolji ¾ivotni standard i kvalitetnije ¹kolovanje, pokazuje istra¾ivanje Cesida i Ministarstva omladine, koje je raðeno na reprezentativnom uzorku od 4.700 osoba.

Srbija i dalje ima veliki procenat mladih koji su nezadovoljni ¾ivotom u Srbiji, ali poslednje Cesidovo istra¾ivanje donelo je i neke ohrabrujuæe podatke. Naime, poveæan je broj onih koji svoju buduænost vide u mestu stanovanja.

Kao dva najveæa problema, mladi navode nedovoljnu informisanost i nemoguænost zaposlenja.

Mladi su identifikovani i kao grupa koja je najveæi kritièar trenutne situacije u zemlji, meðutim iznenaðuje podatak koji govori da je sve vi¹e onih koji bi ostali u svom mestu.

“U decembru 2007. po grupama omladine, 21 do 42 odsto su videli sebe u mestu gde ¾ive, bilo da je malo, bilo da je veliko, a sada 37 do 57 odsto njih planira svoju buduænost u mestu gde ¾ive”, ka¾e ministarka omladine i sporta Sne¾ana Samard¾iæ-Markoviæ.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=07&dd=14&nav_category=12&nav_id=371305