Èetvrtina mladih ¾eli da radi u dr¾avnoj firmi

Started by Bred, 15-07-2009, 23:05:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. |

Skoro svaki èetvrti mladi èovek u Srbiji ¾eli da radi u dr¾avnoj firmi, pokazalo je istra¾ivanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) sprovedeno na uzorku od 4.700 mladih.

Programski direktor CeSID-a Ðorðe Vukoviæ rekao je da je istra¾ivanje „Buduænost omladine u Srbiji - potencijal i perspektive” pokazalo da postoji znaèajan deo omladine starije od 25 godina koja je iza¹la iz procesa obrazovanja.
- Meðu njima ne¹to vi¹e od 26 odsto je nezaposlenih i tra¾i posao, ¹est odsto radi povremeno honorarne poslove, a 16 odsto je stalno zaposlenih - rekao je Vukoviæ na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istra¾ivanja.
Vukoviæ je ocenio da je „ne ba¹ tako dobar pokazatelj” to ¹to veæina ¾eli da radi u dr¾avnoj firmi, taènije skoro svaki èetvrti mladi èovek ¾eli da radi u dr¾avnoj firmi.
Vukoviæ je rekao da pozitivno iznenaðuju podaci o tome da se smanjio broj mladih kojih svoju buduænost vide u inostranstvu. On je naveo da bi 54 odsto mladih napustilo Srbiju, a da se jedna treæina izjasnila da bi trajno ostala u inostranstvu.
Motivi za odlazak mladih u inostranstvo su, kako je naveo Vukoviæ, i dalje pitanja standarda, moguænosti boljeg ¹kolovanja i usavr¹avanja, a najvi¹e ¾ele da odu u zemlje zapadne Evrope, skandinavske zemlje, SAD i Kanadu.

O kori¹æenju interneta
-Oko 57 odsto mladih veoma koristi internet
-Za petinu mladih internet je najèe¹æi izvor informacija
-Svaki treæi ima svoj profil na „Fejsbuku”
-Polovina smatra da nije dovoljno informisana
-Najtra¾enija informacija meðu mladima je informacija o moguænosti zaposlenja

nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=101699

dirigent

u grckoj se otimaju samo da dobiju drzavno uhlebljenje.

Bred

Pa naravno.

Nista ne radis, citas novine i po ceo dan se pitas kad ce ta plata vec jednom?

Radio sam i u privatnom i u drzavnom sektoru i nemam uopste dilemu oko toga gde bih voleo da radim - u drzavnom naravno.

'ladovina.  :kul:  :K2:

dirigent

Kako je to kontradiktorno. Zapadu su puna usta kapitalizma ,ali onaj mali svakodnevni covek koji cini 80-90 posto radne populacije je svuda isti . Radja mu je drzavna uprava no privatni kapital.

Bred

Hm, pa sad, odrao bih se ja od posla kod privatnika da znam da ce to bas dobro platiti ....
Ovako, mala je razlika u platama u privatnom i drzavnom sektoru, bar sto se farmacije tice, pa onda bolje dzaba sedeti nego dzabe raditi ...

:K