Moguæa zloupotreba izdavanja lekova

Started by Bred, 13-08-2009, 23:10:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Beograd -- RZZO je spreman da Lekarskoj komori prosledi imena 25 lekara za koje postoji sumnja da su vr¹ili zloupotrebe sa izdavanjem lekova na recept.

Pomoænik direktora Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje Vladan Ignjatoviæ rekao je da je u utorak u Zavod stigao dopis Lekarske komore u kome se tra¾e imena lekara i dokazi kako bi nadle¾ni organi odluèivali o osnovanosti optu¾bi i naglasio da je nalo¾ena pojaèana kontrola u zdravstvenim centrima u Srbiji kako bi se spreèile dalje zloupotrebe.

On je dodao da je saradnja u obostranom interesu kako bi se “sankcionisalo kr¹enje propisa nekolicine ljudi koji takvim radom blate lekarsku profesiju i one koji svoj posao obavljaju kako treba”.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=08&dd=13&nav_category=12&nav_id=376159



:news:
RZZO: Lekarima preti sud
| Izvor: Veèernje novosti
Beograd -- Direktorka RZZO Svetlana Vukajloviæ ka¾e da æe protiv lekara koji ne nadoknade tro¹ak za lekove èije izdavanje je osporeno biti pokrenuti sudski postupci.

“Tra¾ili smo smo od lekara da nadoknade tro¹ak za lekove izdate na recepte koje su na¹i kontrolori osporili, a ako ne budu hteli, pokrenuæemo sudske postupke”, izjavila je za “Veèernje novosti” direktorka Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajloviæ.


Ona nagla¹ava da to nije ka¾njavanje lekara, ali da “olako potro¹en novac svih osiguranika“ mora da se vrati u kasu.

U prva èetiri meseca ove godine izdato je dva i po miliona kutija lekova vi¹e nego u istom periodu lane, mnogi mimo propisa o izdavanju lekova i to je Fond ko¹talo dodatne dve milijarde dinara.

“Ranije mere skidanja novca za sporne lekove sa raèuna zdravstvenih ustanova nisu imale efekta. Mnogi lekari nisu shvatili da recept i lek nisu besplatni”, objasnila je ona.

Ona je odbacila ¾albe lekara da su zbog restriktivne politike RZZO praktièno dovedeni u situaciju da pacijentima propisuju samo najjeftinije lekove.

“Cene brendiranih i generièkih lekova su izjednaèene i nama je u smislu tro¹ka svejedno koji æe lek lekari propisati. Ne odreðuje RZZO koji æe se lekovi izdavati o tro¹ku osiguranja, nego struène komisije sastavljene od lekara. Ne insistiramo na ¹tednji na ¹tetu pacijenata. Samo tra¾imo racionalnu potro¹nju, jer novca nema, pogotovo ne za rasipanje”, istakla je direktorka RZZO.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=08&dd=26&nav_category=206&nav_id=378173