Napravili ljudsku ko¾u u laboratoriji

Started by Bred, 08-08-2009, 00:56:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: B. Raketiæ |

Struènjaci Instituta Medicinskog fakulteta u Kragujevcu na korak su do krajnjeg cilja: da naprave ljudsku ko¾u u laboratorijskim uslovima. Prvi u Srbiji uspeli su posle skoro trogodi¹njeg istra¾ivanja da u in vitro uslovima formiraju potko¾no tkivo i potko¾icu.

Profesor Zoran Milosavljeviæ, voða istra¾ivaèkog tima i ¹ef katedre za histologiju i embrionologiju, ka¾e za “Blic” da je cilj struènjaka koji se bave in¾enjeringom ljudskih tkiva iz Kragujevca da razviju sopstvenu metodologiju po kojoj æe u laboratoriji moæi da prave velike povr¹ine ko¾e.
- Delove humane ko¾e preostale od operacija, koje koristimo kao repromaterijal, rastavljamo na sastavne delove, odnosno æelije. One se u laboratorijskim uslovima zasebno gaje, umno¾avaju geometrijskom progresijom i formiraju tkivo. Prema mojim saznanjima, prvi u na¹oj zemlji uspeli smo da u laboratorijskim uslovima formiramo dermis, odnosno potko¾no tkivo i epidermis - potko¾icu. Na korak smo do velikog uspeha. Preostaje nam da spojimo ta dva dela i tada æemo imati sopstvenu modifikovanu metodologiju, koje drugi instituti u svetu ¹tite kao svoj patent - obja¹njava profesor Zoran Milosavljeviæ.

nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=104607