Zdravlje mladih u Srbiji

Started by Bred, 17-10-2009, 22:52:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Zdravlje mladih u Srbiji ozbiljno je ugro¾eno seksualno prenosivim infekcijama, bolestima zavisnosti, a poslednih godina i pojavom malignih oboljenja.

Istra¾ivanja Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa pokazuju da je u Srbiji zdravlje mladih ozbiljno ugro¾eno veæim porastom seksualno prenosivih infekcija, bolesti zavisnosti, depresije, a poslednjih godina zabrinjava i uèestalija pojava malignih oboljenja.

Studenti danas, na Dan zdravlja studenata beogradskih univerziteta, upozoravaju da je u protekle dve godine znatno opala dostupnost preventivnih i konsultativnih zdravstvenih usluga.

Iako Zakon o zdravstvenoj za¹titi studente svrstava u grupaciju stanovni¹tva izlo¾enu poveæanom riziku od obolevanja, od januara 2009. èak i studenti koji su po osnovu bolesti ili hendikepa morali da studije produ¾e preko 26. godine, sada kako tvrde, vi¹e nemaju pravo da se leèe u Studentskoj poliklinici.

“Kao redovan student fakulteta sam leèena u Studentskoj poliklinici i poèetkom ove godine, na osnovu zakona koji je donet, vi¹e nemamo pravo da se leèimo u poliklinici. Ja sam iz Topole. Za osnovnu terapiju moram da odlazim u unutra¹njost. Studije sam produ¾ila po¹to sam dijabetièar”, prièa apsloventkinja medicine Marijana Rajkoviæ (27).

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=10&dd=17&nav_category=12&nav_id=387205