Rozacea – èest problem

Started by Bred, 26-10-2009, 23:36:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Rozacea je èesto oboljenje ko¾e, u èijoj osnovi je poveæana osetljivost kapilara ko¾e lica. Manifestuje se najpre povremenim, a zatim stalnim crvenilom i osetljivo¹æu ko¾e lica, pojavom pro¹irenih kapilara, a zatim i gnojanica, reðe èvorova. Kod ¾ena je èe¹æe, a kod mu¹karaca mo¾e da ima izra¾eniju klinièku sliku sa stalnim otokom i zadebljanjem nosa (i dr. delova lica) ¹to se naziva rinofimom.

Pi¹u: dermatolozi ordinacije “DERMATIM”

Kako prepoznati rozaceu?

Rana faza roazecee prepoznaje se po prolaznom crvenilu lica koje nastaje posle ulaska sa hladnog u toplu prostoriju, konzumiranja zaèinjene hrane, toplih napitaka ili posle izlaganja suncu. Osoba primeti da lako pocrveni i posle najmanjeg uzbuðenja i stresa, a vremenom ovo crvenilo traje sve du¾e, i postaje stalno. Kod ¾ena upotreba kozmetièkih preparata postaje ogranièena, jer ko¾a reaguje crvenilom i oseæajem peckanja na veæinu preparata. Ova prva faza èesto ostaje neprimeæena, jer se osoba vremenom navikne na stanje svoje ko¾e i ne pridaje tome veæi znaèaj. Posle nekoliko godina (ili meseci) stalnog crvenila, na ko¾i lica se pojavljuju pro¹ireni kapilari i povremeno gnojanice koje lièe na akne. Retko se razvija granulomatozna rozacea sa stvaranjem sitnih braonkastih èvoriæa na ko¾i lica i fimatozna rozacea sa uveæanjem tkiva nosa, obraza, u¹nih ¹koljki. Veoma èesto, nekada neprepoznato rozacea izaziva promene na oku, konjuktivitis, koji treba leèiti u saradnji sa oftalmologom.

Ko najèe¹æe dobija rozaceu?

Osobe svetle puti èe¹æe imaju rozaceu, mada se mo¾e javiti kod svih tipova ko¾e. Èe¹æe je primeæuju ¾ene, pojavljuje se u tridesetim i èetrdesetim godinama ¾ivota, kod ¾ena izra¾enije u menopauzi.


NASTAVAK -> http://www.b92.net/zdravlje/prevencija.php?nav_id=388769