Olak¹ano putovanje u EU

Started by Girl, 03-01-2008, 17:21:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Bred

#45
Mapa puta do "belog ©engena"
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Put do ukidanja "¹engenskih viza" vodi preko ispunjenja uslova definisanih u èetiri oblasti - bezbednost dokumenata, readmisija, borba protiv kriminala i sloboda kretanja.

To stoji u "mapi puta" za liberalizaciju viznog re¾ima, koju æe potpredsednik Evropske komisije ®ak Baro 7. maja u Beogradu predstaviri srpskim zvaniènicima. U tom dokumentu, u koji je Tanjug ima uvid, defini¹u se konkretne mere koje Srbija mora da usvoji da bi srpski dr¾avljani bili osloboðeni viznog re¾ima za ulazak u zemlje Unije.

Konaèna verzija tog dokumenta usagla¹ena je ove sedmice na sastanku Komiteta za zapadni Balkan Saveta EU.

Ukoliko Beograd prihvati ponuðenu platformu, razgovori o viznoj liberalizaciji bi mogli da poènu odmah, a cilj je da svi uslovi budu ispunjeni tokom 2009. godine.

Mere ukidanja viza bi stupile na snagu u sluèaju da Savet EU kvalifikovanom veæinom glasova dr¾ava èlanica odobri predlog o viznoj liberalizaciji, koji bi Evropska komisija iznela po ispunjenju svih kriterijuma predviðenih u "mapi puta".

U odsustvu Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa Srbijom, izve¹tavanje o napretku procesa æe biti obezbeðeno postojeæim okvirom "pojaèanog stalnog dijaloga" izmeðu Beograda i Brisela.

U okviru "mape puta", prva grupa pitanja odnosi se na "bezbednost dokumenata" - paso¹a i liènih karata.

U tom pogledu, Srbija bi trebalo da poène da izdaje biometrijske paso¹e koji su u skladu sa standardima Evropske komisije i Meðunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo, i koji ukljuèuju biometrijske podatke za fotografije i otiske prstiju.

Vlasti bi takoðe trebalo da pojaèaju bezbednost tih dokumenata i njihove izdavanje, te da redovno javljaju Interpolu podatke o ukradenim ili izgubljenim paso¹ima.

U drugoj oblasti "mape puta" za liberalizaciju viznog re¾ima nalaze se pitanja ilegalne imigracije i readmisije.

Po pitanju upravljanja granicom, neophodno je usvajanje zakona o njihovom prelasku i o graniènoj upravi, i sprovoðenje niza bud¾etskih i administrativnih mera koji bi omoguæili efikasno tehnolo¹ko opremanje granica.

Srbija bi takoðe trebalo da usvoji i primeni zakonodavstvo o azilu koje je u skladu s ®enevskom konvencijom iz 1951. godini i pravnim okvirima i standardima EU.

Posebna pa¾nja trebala bi da bude posveæena mehanizmima praæenja migracije, ukljuèujuæi detalje o ilegalnoj i legalnoj migraciji i spreèavanju i istra¾ivanju organizovane ilegalne migracije.

Treæa grupa pitanja posveæena je javnom redu i bezbednosti.

U pogledu spreèavanja i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, zahteva se primena strategije i usvajanje i primena akcionog plana s tim ciljem.

Takoðe je neophodna primena strategija za borbu protiv trgovine ljudima, usvajanje nacionalne strategije za spreèavanje i borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, usvajanje zakona o spreèavanju finansiranja terorizma, dono¹enje zakona o konfiskovanju imovine kriminalaca i usvajanje i priprema nacionalne strategije za borbu protiv droge.

Srbija bi trebalo i da primeni zakone o spreèavanju korupcije osnivanjem nezavisne agencije za borbu protiv korupcije.

Srpsko pravosuðe i policija bi takoðe moralo da ojaèaju saradnju sa zemljama regiona i EU u oblasti borbe protiv kriminala.

Èetvrta oblast, nazvana "Spoljni poslovi", predviða garancije za slobodu kretanja svih graðana Srbije, izdavanje putnih i liènih dokumenata svim dr¾avljanima, bez ikakve diskriminacije prema manjinskim grupa, raseljenim licima i izbeglicama.

U "mapi puta" za liberalizaciju viznog re¾ima istièe se i neophodnost da se pojasne uslovi za sticanje srpskog dr¾avljanstva.

Evropska komisija æe predlo¾iti sliène mere i ostalim zemljama zapadnog Balkana, a brzina dolaska na "belu ¹engensku listu" æe biti merena ispunjenjem kriterijuma svake dr¾ave ponaosob.

b92



:news:
Poèinje izdavanje besplatnih viza
| Izvor: B92, Tanjug
Beograd, Pariz -- Sedamnaest èlanica EU odluèilo je danas da pro¹iri re¾im besplatnih viza za srpske graðane, saop¹tio je francuski ministar inostranih poslova Bernar Ku¹ner.

Reè je, kako je rekao Ku¹ner, o Francuskoj, Sloveniji, Austriji, Èe¹koj, Danskoj, Estoniji, Grèkoj, Italiji, Litvaniji, Luksemburgu, Kipru, Maðarskoj, Norve¹koj, Nemaèkoj, Slovaèkoj, ©paniji i ©vedskoj. Kako je on naveo, odluka je doneta na inicijativu Francuske.

U zajednièkom saop¹tenju pomenutih zemalja, koje je ambasada dostavila Francuske, navodi se da je odluka o pro¹irenju re¾ima besplatnih viza za graðane Srbije doneta "na osnovu rasprava tokom poslednje sednice Saveta za pravne i unutra¹nje poslove EU".

"Evropska komisija i Slovenija kao predsedavajuæi pozvali su u petak, 18. aprila, zemlje èlanice Evropske unije da olak¹aju izdavanje viza sa graðane Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana u perspektivi potpune liberalizacije viznog re¾ima. Takoðe, on predstavlja i znak da je EU u celini voljna da podr¾i stremljenje Srbije ka Evropi", ka¾e se u saop¹tenju.

U saop¹tenju se, takoðe, navodi da su pomenute zemlje odluèile - "pored podr¹ke Srbiji kako bismo joj pomogli da se pribli¾i Evropskoj uniji" - da u potpunosti iskoriste fleksibilnost na koju je ukazala Evropska komisija kako bi besplatne vize bile izdate svim pojedinaènim podnosiocima zahteva gde za to postoji moguænost, a u punoj saglasnosti za ¹engenskim propisima".

"Evropska komisija procenjuje da bi to trebalo da omoguæi izdavanje besplatnih viza za gotovo 80 odsto graðana", navodi se u saop¹tenju.

"Dakle, ubuduæe æe i veæina mladih ispod 25 godina moæi da dobije besplatne vize", zakljuèuje se u tekstu.

Jeremiæ: Prvi korak ka potpunoj liberalizaciji

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremiæ izjavio je da je dana¹nja odluka prvi korak ka potpunoj liberalizaciji viznog re¾ima sa èlanicama ©engenskog sporazuma.

"U nekoliko narednih nedelja progresivno æe se pro¹irivati broj graðana koji su u prilici da besplatno apliciraju za vize. Ovo je prvi korak ka potpunoj liberalizaciji viznog re¾ima sa zemljama potpisnicama ©engenskog sporazuma", rekao je Jeremiæ.

On je najavio da æe sutra biti objavljena taèna mapa puta koji do kraja godine trba da dovede do potpune liberalizacije viznog re¾ima Srbije sa zemljama EU.

"Prvi korak je odobravanje besplatne aplikacije za vize, to æe biti progresivno uèinjeno, po¹ev¹i od danas, u roku od nekoliko nedelja za sve na¹e graðane", rekao je Jeremiæ.



:news:
Grèka æe davati besplatne vize
| Izvor: Beta
Beograd -- Svi mlaði od 18 godina, kao i graðani Srbije koji podnose zahtev za grupne vize, biæe razmatrani i kao kandidati za dobijanje besplatnih viza.

"Grèka je prva zemlja koja praktièno poèinje da sprovodi inicijativu koju je politièki usaglasilo 17 zemalja EU 6. maja u Parizu, a instrukcije za ovu inicijativu, koja je stupila na snagu juèe, konzularno odeljenje grèke ambasade u Beogradu dobilo je iz Atine", rekao je ambasador Grèke u Beogradu Hristos Panagopulos.

Grèki ambasador je naglasio da æe ovo praktièno znaèiti da "svi iz pomenutih kategorija mogu da dobiju besplatne vize, ali da to ne znaèi da æe ih i dobiti", kao i da æe svaki sluèaj biti razmatran posebno.

On je, meðutim, dodao da æe se grèko predstavni¹tvo u Beogradu truditi da maksimalno izaðe u susret srpskim graðanima, ne samo zbog predstojeæe turistièke sezone, veæ i zbog tradicionalne istorijsko-ekonomsko-politièke povezanosti dveju zemalja.

Grèki konzul Nikolas Jotopulos naveo je da je pro¹le godine oko 300.000 graðana Srbije dobilo vize za Grèku, a da je dve treæine od tog broja grupno konkurisalo.

"Grèka je prva na listi zemalja EU po broju izdatih viza graðanima Srbije. Primera radi, druga zemlja na toj listi pro¹le godine je izdala svega 16.000 viza Srbima", rekao je Jotopulos.

On je dodao da se ovim pozitivnim iskorakom neæe re¹iti problem ponude i potra¾nje, jer je potra¾nja jo¹ uvek mnogo veæa od kapaciteta koje grèka dr¾ava ima.

"Dnevno dobijemo oko 2.000 zahteva za vizu u na¹im konzulatima u Beogradu i Ni¹u, a od toga bude oko 1.000 individualnih zahteva. Trudimo se da ih, "sluèaj po sluèaj", ¹to nala¾e ¹engenski vizni re¾im, re¹imo u ¹to kraæem roku", istakao je Jotopulos.

Grèki konzul i ambasador naglasili su da se Grèka "bori za ukidanje viznog re¾ima za graðane Srbije, kao i za ubrzavanje njene evropske integracije".

b92

Bred

#46
Dnevnik: Ni¹ta od belog ¹engena
| Izvor: Beta, Dnevnik
Novi Sad -- Srbija neæe doæi na belu ¹engensku listu pre 2010. godine, pi¹e novosadski Dnevnik, pozivajuæi se na izvore u Briselu.

"Prema najboljem scenariju, srpski graðani bi tek na proleæe 2010. godine mogli putovati u EU bez viza, jer æe procedura biti dodatno usporena zbog toga ¹to je 2009. izborna godina za Evropski parlament, koji æe biti na raspustu od poèetka maja do oktobra 2009", navodi Dnevnik.

List pi¹e i da je odlaganje liberalizacije viznog re¾ima prouzrokovano ka¹njenjem Evropske komisije u davanju ocene izve¹taja Srbije o spremnosti za viznu liberalizaciju, ali i opstrukcijom aktuelnog francuskog predsedni¹tva EU, koje "na sve naèine" poku¹ava da uspori proceduru za dolazak na belu ¹engensku listu.

Navodi se da Francusku u toj nameri podr¾ava i Nemaèka, ali ne obrazla¾e koji su motivi tih zemalja za odlaganje liberalizacije viznog re¾ima.

b92



:news:
Krajem godine ukidanje viza
| Izvor: B92
Beograd -- Srbija, Makedonija i Crna Gora mogle bi do kraja godine da dobiju odobrenje za ukidanje viza, najavio je potpredsednik Evropske komisije ®ak Baro.

Slovenaèka ministarka unutra¹njih poslova, Katarina Kresal, smatra da je potpuno realno da 1. januara u zonu ©engena bez viza putuju dr¾avljani zapadnobalkanskih zemalja koje ispune sve za to nu¾ne uslove. Srbija, Makedonija i Crna Gora su, prema oceni potpredsednika Evropske komisije ®aka Baroa, spremne da se naðu na beloj ¹engenskoj listi.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=05&nav_category=11&nav_id=364321

Bred

EU ukinula vize za graðane Srbije
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd, Brisel -- Evropska unija ukinula je danas vize za graðane Srbije, Crne Gore i Makedonije i ta odluka stupa na snagu 19. decembra.

Ministri unutra¹njih poslova i pravosuða EU usvojili su dopunu Regulative 539/2001 kojom se dr¾avljani tri zemlje stavljaju na "pozitivan ¹engenski spisak" ¹to znaèi da æe biti "izuzeti od obaveze vaðenja viza" za zemlje EU, osim Velike Britanije i Irske. Odluka se odnosi na graðane Srbije, osim ¾itelja s prebivali¹tem na Kosovu, kao i Crne Gore i Makedonije - one koji imaju biometrijske paso¹e.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=11&dd=30&nav_category=11&nav_id=395403

Lesko987

Jos samo kad bi mi neko i dao pare za hotel i ostalo pa superiska!

Bred


iwanna 87