Treæi krajnik kao problem

Started by Bred, 31-08-2006, 14:41:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ako va¹e dete noæu hrèe, govori i di¹e kroz nos, ima èeste upale uva i sinusa, mo¾da je u pitanju uveæani treæi krajnik. Treæi krajnik je limfno tkivo koje se nalazi visoko na zadnjem zidu ¾drela, iza nosnih ¹upljina. Njegova uloga je za¹tita od infekcija. Ukoliko je treæi krajnik uveæan pa uzrokuje smetnje disanja na nos ili ako uzrokuje èeste akutne upale uva, sekretorni otitis ili oslabljen sluh trebalo bi da se odstrani.


Nosna opstrukcija mo¾e da izazove hroniènu upalu sinusa, postnazalno slivanje koje za posledicu ima bronhitis. Najèe¹æe se javlja kod dece i manifestuje kao ote¾ano disanje na nos i hrkanje za vreme spavanja.

Kako da prepoznate uveæani treæi krajnik

Ukoliko je kod deteta uveæan treæi krajnik, primetiæete sledeæe simptome:

- nazalni govor (govor zapu¹enog nosa)
- hrkanje
- disanje na usta
- oslabljen sluh
- iscedak iz nosa
- dugotrajan ka¹alj
- poremeæen govor
- glavobolja

Takoðe, uveæan treæi krajnik mo¾e da izazove ponavljanu ili dugotrajnu upalu uva, upalu nosa, ¾drela i sinusa i zapu¹en nos.


Kada odstraniti krajnik?
Treæi krajnik treba odstraniti samo ako izazove blokadu disajnih puteva ¹to za posledicu mo¾e da ima razvoj pluænog srca (bolest srca nastala zbog poremeæaja disanja). A odstranjivanje se preporuèuje se i u sledeæim sluèajevima:

- ako je treæi krajnik potpuno ispunio i zatvara deo ¾drela iza nosnih hodnika,
- kod dece s èestom gnojnom upalom uva.

Relativne indikacije su: zaèepljenje nosa s iscetkom, disanje na usta, zaèepljenje Eustahijeve tube s upalom uha i/ili prividnim gubitkom sluha, abnormalan govor i poremeæen razvoj zuba i lica.

Postoperativni tok
Deca su nakon zahvata nekoliko dana obièno malaksala, bez energije i mogu da budu nemirna tokom noæi. Bolovi nakon zahvata mogu da se leèe analgeticima pri èemu treba izbegavati acetilsalicilnu kiselinu. Moguæa je i ne¹to vi¹a telesna temperatura (37,2-38,3°C), ¹to ne treba da vas uznemirava. Dovoljno je da detetu date dosta teènosti i eventualno iskoristite lekove za sni¾avanje temperature. Ukoliko je temperatura veæa od 38,8°C, obavezno se javite lekaru. Iz nosa i/ili usta ne bi smelo da bude krvarenja. Ako se krvarenje pojavi, uspravite dete ili ga okrenite na stranu i odmah pozovite lekara. Muènina i povraæanje se obièno javljaju tokom prvih ¹est sati, a ako traju du¾e, svakako treba obavestite doktora. Prva tri dana nakon zahvata dete treba da pije mnogo teènosti. Nakon prvog dana mnoga deca poèinju da jedu laganu dijetu ukljuèujuæi supe, krompire, banane, jaja i sok od jabuke. Dete mo¾e da nastavi da jede normalnu hranu kad oseti da je spremno za to.

Potrebno je mirovanje, a nakon toga postupan povratak svakodnevnim aktivnostima i ¹koli/vrtiæu kad se dete oseæa dobro.

Zbog zarastanja rane i èi¹æenja tkiva deca èesto imaju neprijatan zadah iz usta. To se mo¾e ubla¾iti ispiranjem usta blagom teèno¹æu koja se mo¾e kupiti u apoteci. ®vakanje ¾vakaæih guma takoðe poma¾e.

Tokom oporavka od zahvata zbog oteklina deca di¹u na usta pa èesto hrèu. Hrkanje se mo¾e smanjiti stavljanjem veæeg jastuka.

CDC/BT
blic