Dodik: Referendum u februaru?

Started by Bred, 22-01-2010, 22:05:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta, Tanjug
Beograd, Banja Luka -- Referendum u RS o tome da li graðani podr¾avaju Dejtonski sporazum mogao bi da bude odr¾an veæ polovinom februara, izjavio je premijer RS Milorad Dodik.

"Oèekujemo da æe Bo¹njaci ulo¾iti veto na zakon, ¹to znaèi da æe on biti upuæen na Ustavni sud. Nakon njegovog odobrenja od tog suda, a nema razloga da bude drugaèije, jer je zakon potpuno ustavan i regularan, mi æemo raspisati referendum", rekao je Dodik. On je objasnio da bi referendum bio raspisan posle odluke Ustavnog suda, odnosno za mesec, mesec i po dana.

"Na dnevnom redu RS nije secesija, niti razgradnja Dejtonskog sporazuma, veæ njegovo jaèanje. Mi imamo pravo na referendum", istakao je Dodik i ponovio da je taj sporazum poslednjih godina bitno ugro¾en.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=01&dd=22&nav_category=167&nav_id=405944



:news:
RS usvojila zakon o referendumu
Izvor: Beta
Banja Luka -- Skup¹tina RS usvojila je Zakon o referendumu i graðanskoj inicijativu, kojim se reguli¹u tehnièka pitanja odr¾avanja referenduma.

Referendumsko pitanje definisaæe se posebnim odlukama Narodne skup¹tine RS, koja jedina po entitetskom Ustavu mo¾e raspisati taj vid izja¹njavanja graðana. Prema usvojenom zakonu, rezultati referenduma nisu obavezujuæi za organe vlasti RS, koji ih mogu, ali ne moraju uva¾iti.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=02&dd=10&nav_category=167&nav_id=410015