Tiranosaurusa reksa ubile bakterijske infekcije

Started by Bred, 30-09-2009, 00:28:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Blic online |
Moæni Tiranosaurus reks najverovatnije je podlegao fatalnom obolenju grla, smatraju nauènici. Ovaj d¾in mo¾da je bio neustra¹ivi predator, ali je ipak podlegao bakterijskoj infekciji zbog koje nije mogao da jede, preneo je "Telegraf".

Nauènici veruju da je ova bolest, slièna onoj koja danas napada orlove i sokolove, bila toliko jaka da je mogla da dovede do bolne smrti od izgladnjivanja.
Otkriæe je iskrslo nakon ¹to su nauènici ponovo pregledali rupe u vilici jednog od najpoznatijeg fosila ikad otkrivenog – Ti reksa nazvanog Su, dugog maltene 13 i visokog èetiri metra, sme¹tenog u muzeju "Fild" u Èikagu.
Ispoèetka se smatralo da su rupe u vilici o¾iljci iz bitaka sa rivalima Ti reksa, ali nova istra¾ivanja ukazuju da je u pitanju parazit koji pogaða i dana¹nje ptice – infekcija trichomonosis.
Moguæe je da je infekcija u grlu, ili ustima Tiranosaurusa reksa bila akutna i da je ovaj d¾in umro od gladi, naveli su nauènici, dodajuæi da imaju dokaze da je nekoliko Ti reksova patilo od ovog obolenja. Oni su dodali da je infekcija mogla biti prenesena na razlièite naèine, ugrizom, kontaktom nju¹kama (razmenom pljuvaèke) ili konzumiranjem zara¾enog mesa.

http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=113090

Lesko987

Razumrivo jer je dokazano da su bili lesinari i samim tim jeli stalno potencijalno zarazeno meso. :djavo :djavo