Pojeftinili lekovi koji se izdaju na recept

Started by Bred, 07-03-2010, 14:24:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Pomenuti lekovi su se i do sada izdavali o tro¹ku osiguranja, ali u manjim dozama, oblicima i pakovanjima.
Ima i lekova koji su nestali sa liste.

Sa liste A skinuto je 39, sa A1 i B po 17 oblika i doza lekova. Oni su izbaèeni sa liste uglavnom na zahtev proizvoðaèa jer im je istekla registracija. Èetiri leka sa D liste pre¹la su na listu A i ubuduæe æe ih pacijenti lak¹e dobijati. To su folna kiselina za terapiju deficita gvo¾ða u trudnoæi, lekovi protiv epilepsije - "kepra“ i "klonazepam“ i antidepresiv "amitrofilin hidrohlorid“.

Primera radi, sa pozitivne liste skinut je "Hemofarmov“ insulin „insulatard“, jer proizvoðaè nije produ¾io registraciju, ali æe se o tro¹ku osiguranja izdavati "Novonordiskov“ "inulatard“.

Sa liste A1 na A pre¹li su antiepileptik "karbamazepim“, "hloramfenikol“ mast za oèi, "loperamid“ protiv dijareje... Za ove lekove vi¹e se neæe plaæati procentualna participacija. Zbog pojeftinjenja lekova pacijenti koji piju "plaviks“ za procentualnu participaciju ubuduæe æe izdvajati 350, umesto dosada¹njih 1.200 dinara.

dalje -> http://www.mondo.rs/s162701/Magazin/Zdravlje/Pojeftinili_lekovi_koji_se_izdaju_na_recept.html

bitno:

QuotePacijenti su podigli u apotekama 36,5 miliona kutija lekova za bolesti srca i krvnih sudova. izdato je 10 miliona kutija sedativa, ¹to je 800.000 kutija vi¹e u poreðenju sa prethodnom godinom

Novo na listi:
- "zeprom“ za ¾eludaène probleme
- "nolpaza“ za ¾eludaène probleme
- "simvabel“ statin
- "isolaban“ antiepileptik
- "klopigal“ za kardiovaskularne bolesti