Nelogicnost u doziranju ACC-100 i Fluimucila 100 kod dece do 2 god

Started by Bred, 27-02-2010, 23:58:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Ne znam da lije jos neko primetio nelogicnosti u doziranju acetilcisteina koji se mogu naci u literaturi u odnosu na one koje pisu u uputstvima u samim kutijama ovih lekova, za decu do 2 god.

U prospektima koje nam dostavljaju Sandozovi strucni saradnici pise da se deci do 2 god starosti daje 2-3 puta dnevno po 50mg acetilcisteina (?!)(znaci pola kesice ACC-100).

Podaci iz literature dati su u prilogu redom: iz Farmakoterapijskog vodica 2008.god, Nacionalnog registra za lekove iz 2009.god i Zutog registra iz 2008.god.

Tu pise da se deci do 2 god daje odjednom 1 kesica od 200 mg acetilcisteina (u Vodicu 3x100mg)

U uputstvu za Fluimucil-100 pise da se daje 2 puta dnevno po 100mg.

I ko je sad tu lud? :D

Takodje, u Kazicu pise da se deci daje 3x100mg.

frenkyonline

interesantno....
ja sam imao recepte na kojima je bilo 2 x 100 mg fluimucila za decu do 2 god.

Bred

marija77

imam devojcicu od 20 meseci, i evo kako je meni nas dr objasnio. kad je blaze stanje kod deteta idu 2 puta po pola kesice fluimucila 5 dana(kod nas super odradi posao), a kad je sekreta vise onda moze 2 puta po jedna kesica ali 3 dana. nismo do sad imali potrebe da joj dajemo onu dozu od pola kesice svih 5 dana, jer obicno vec 3 dana nema vise sekreta. to vam je moje iskustvo mame i studenta farmacije u slobodno vreme  :wave:

Bred

marija77

da, nemam sad kesicu. taj je za decu? ako sam pogresila izvinjavam se  :cvet

Bred