Antibebi pilula za njega

Started by frckica-j, 13-03-2010, 20:15:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Антибеби пилуле за њега
Izvor: www.rts. rs

Интензивним истраживањима стручњака у САД и Аустралији о употреби контрацепцијских пилула за мушкарце придружили су се и британски научници. Пилуле које могу спречити зачеће надомак су тржишта, али многи сумњају да ће их мушкарци редовно користити.

Како би утврдили да ли се мушкарцу може веровати да ће редовно користити „мушке" пилуле за контрацепцију, британски стручњаци анкетирали су 380 особа оба пола у североисточној Енглеској.

Помало интригантно питање формулисала је група истраживача са универзитета Тисајд у оквиру тестирања контрацепцијске пилуле за мушкарце.

Екипа истраживача, коју је предводила професорка Џудит Еберхард, интервјуисала је 140 мушкараца и 240 жена уз изражену сумњу да ли се мушкарцима из североисточне Енглеске може веровати да ће редовно користити пилуле за контрацепцију намењених њима.

Ostatak:ovdje (http://rts.rs/page/magazine/ci/story/481/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B5/482301/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B8%20%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D1%83%D0%BB%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%20%D1%9A%D0%B5%D0%B3%D0%B0.html)

©ta ka¾ete na ovo?  :trfr: :tlab:

:news:
Uskoro antibebi pilula za mu¹karce
Izvor: www.tehnika.krstarica.com

Upravo zavr¹ena prva faza istra¾ivanja kontraceptivnih metoda za mu¹karce je postigla uspeh i ukazuje na moguænost kontrole putem pilule, sliène onoj koju koriste ¾ene.

Istra¾ivaèki tim na Univerzitetu u Edinburgu je prona¹ao naèin zaustavljanja produkcije spermatozoida, a da pritom nivo testosterona ostane nepromenjen i normalan. Dr. Hans Rekers predstavnik N. V. Organon, holandske farmaceutske kompanije koja je proizvela pilule kori¹æene u istra¾ivanju, izjavljuje da istra¾ivanja ulaze u ozbiljniju fazu koja æe u roku od 4 godine dovesti do komercijalizacije pilule. Na redu su istra¾ivanja na mnogo veæem uzorku ispitanika, koja æe odgovoriti na pitanja o optimalnoj dozi novog preparata.

U upravo zavr¹enoj fazi ispitivanja uèestvovalo je 66 mu¹karaca iz ©kotske i Kine. U toku 24-nedeljne studije davan im je desogestrel, sintetièki hormon koji je glavna komponenta kontaceptivnih pilula za ¾ene. Uoèeno je da ovaj hormon zaustavlja produkciju sperme na isti naèin na koji spreèava ovulaciju kod ¾ena. U toku ispitivanja mu¹karci su primali i testosteron kao preventivu od ne¾eljenih posledica. Po prestanku tretmana, uoèeno je da se koncentracija sperme vratila na normalan nivo u roku od 16 nedelja. Ispitanici su iskusili sliène propratne efekte kao i ¾ene koje koriste kontraceptivna sredstva. Male varijacije u raspolo¾enju, poveæanje apetita i telesne te¾ine.

Poèetak obimnijih istra¾ivanja je zakazan za poèetak naredne godine, a pilula bi mogla da bude dostupna za svakodnevnu upotrebu do 2005. godine.

Bred

frckica-j

Vidim malo si mi sredio postove!  :thanx2:

A za¹to bi to bilo bzvz??? ©ta je trudnoæa jedino ¾enska briga???  :batina

nirre

4 mjeseca? Da to nije mnogo vremena za "oporavak"?

Bred

Zasto bi oboje pili hormone?

frckica-j

A za¹to ne bi samo mu¹ko? Zar je ¾ena jedina koja mora da brine o kontracepciji i ne¾eljenim trudnoæama? Zar i vi mu¹karci ne treba da brinete o naokolo "posijanoj" djeci? I onda poslije ka¾ete da vas je tamo neka k**** uhvatila na bebu, a niste voljni ni¹ta da preduzmete da to sprijeèite...

Bred

Dobro, to je druga tema.
Protiv sam uvodjenja novih nedovoljno ispitanih lekova i malo sam skeptican prema svemu novom zato sto je sve postalo komercijala i svako ima svoju cenu bez obzira koliko veliki naucnik bio.
Dakle, ono sto se u praksi koristi godinama i sto je dokazano kao prihvatljivo, ne treba menjati i stavljati pod rizik druge ljude.  :wink:

frckica-j

Kad to tako formuli¹e¹, ispada da nauka ne treba da napreduje uop¹te, ako æemo koristiti samo ono ¹to je decenijama u upotrebi a ni¹ta novo...

Mashrum

Ja se sla¾em sa frckicom.

Mislim da bi sada posle ovog mega guga pronalaska mogle malo ¾ene da odahnu
i da se tih pilulica prihvate mu¹karci.

Jesje.

bozana

Naucnici bas imaju vremena da izmisljaju gluposti. Slusala sam jednog poznatog vaskularnog hirurga koji je rekao da nisu preporucljive pilule zenama jer mogu dovesti do tromboze vena koje su inace ceste kod zena.

frckica-j

Hvala ti Mashrum!!  :jub:

Bo¾en, to nisu gluposti. To je stvarno tako, oralna kontraceptiva je kontraidnikovana kod ¾ena koje imaju sklonost ka venskim trombozama. Bilo je i smrtnih sluèajeva.

Daklo, za¹to onda mu¹karci malo ne rizikuju???

bozana

A ne mora ni zena da rizikuje. Neka se ne  :juju:

frckica-j