Dobijena dozvola za eksperimente sa genetski modifikovanom hranom u Srbiji???

Started by SPAJALICA, 13-02-2010, 23:33:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Quotehttp://www.dverisrpske.com/tekst/1788583

Originalni clanak:
Извор: Euobserver.com

Преузето са сајта: www.evropskireporter.com


БАРОСОВ ТИМ ДОНИО КОНТРОВЕРЗНУ ОДЛУКУ
ЕК одобрила генетски модификовани кромпир
Брисел – Европска комисија је први пут након 12 година дозволила узгајање генетски модификованих производа на територији Европске уније, и тиме добила наклоност неколико био-компанија, али не и бораца за заштиту животне средине и европских земаља.

Комисија је дозволила узгој Амфлора кромпира њемачке компаније БАСФ, највеће компаније те врсте у свијету, и продају три генетски модификована производа на европском тржишту.

Аустријске власти су саопштиле да неће одобрити продају таквог кромпира на свом тржишту, док италијански министар пољопривреде сматра да је Комисија прекорачила своју надлежност.

«Нећемо дозволити да суверенитет европских земаља буде овим угрожен», казао је он.

Већина европских земаља се раније противила његовом узгоју, јер није намијењен за прехрану. Он ће бити кориштен у индустријским активностима. Ипак, критичари сматрају да би се неки људи могли окренути ка конзумацији тог кромпира.

Европски комесар за здравство Џон Дали казао је да је Комисију одобрила предлог на основу «система за научну ауторизацију ЕУ».

«Сви проблеми, нарочито они који се тичу људског и животињског здравља, али и заштите животне средине су ријешени», истакао је Дали.

Он је додао да су стална одлагања онемогућавала иновације у сектору. «Моје главно начело у контексту иновационих технологија јесте одговорна иновација. То су иновације које ће нашим грађанима бити гаранција за безбједност и подстицај за економски раст».

Борци за заштиту животне средине су забринути да БАСФ-ов кромпир садржи гене који неутралишу ефекте антибиотика.

Европска агенција за сигурност хране је дала новом кромпиру пролазну оцјену, док су Свјетска здравствена организација и Европска агенција за медикаменте упозориле на «огромну важност» антибиотика на које је Амфлора кромпир отпоран, наводи се у званичном саопштењу Греенпеаце-а поводом одлуке ЕК.

«Узгој генетски модификованог кромпира на тржишту може изазвати отпорност бактерија на медикаменте, чак и оне који се користе у борби против туберкулозе», казао је представник те организације Марко Контиеро.

«Баросо шест година није био у могућности да закопа научне доказе о безбједности генетски модификованог кромпира», наставио је он, али је «комесар Дали прихватио одлуку која је у супротности са науком, јавним мњењем и законима ЕУ».

ЕУ је 2001. године усвојила закон којим се са тржишта искључују производи који садрже гене који су отпорни на антибиотике.

БАСФ је ипак задовољна одлуком. «Након чекања више од 13 година, ми смо пресрећни што је ЕК прихватила Амфлор», казао је члан Одбора Стефан Марциновски.

Из компаније су саопштили да ће култивација новог кромпира почети током године. Он неће бити кориштен за људску исхрану. Његов скроб даје папиру нови сјај, смањује потрошњу енергије и сирових материјала.

Удружење европских био-индустрија Еуропабио је издало саопштење у којем стоји да одлука ЕК представља корак у правом смјеру и повратак ка научном доношењу одлука. То је добро за европске фармере, јер им је дата слобода да изаберу да ли ћеузгајати генетски модификоване производе».

SPAJALICA

Pitam se ¹ta da èovek radi sa ovim saznanjima!? ©ta mo¾e da uèini kao zabrinuti pojedinac? :molim:

Bred


SPAJALICA


bozana

Interesuje me samo kako je Amerika natjerala Srbiju da proizvodi GM hranu. Meni je ovo strasno. Mrzim Ameriku.

Enea

ciklusom kruzenja materije nakon deset godina, neminovno je da je sve zlo uslo u lanac ishrane