Staklo:providni nered

Started by Bred, 03-09-2006, 15:09:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Mali broj supstanci koje koristimo u svakodnevnom ¾ivotu mo¾e da se, po znaèaju i upotrebljivosti, uporedi sa staklom. Staklo je toliko obièno i toliko jeftino da smo skloni da izgubimo iz vida njegove jedinstvene osobine
Prva proizvodnja stakla vezana je za Egipat i poèela je pre gotovo pet hiljada godina. Plinije Stariji, u svojoj “Istoriji prirode” pi¹e: “Brod sa sodom usidrio se na obali reke Belus, u Fenikiji. Trgovci koji su spremali jelo na morskoj obali uzeli su grumenja sode da bi na njih stavili zemljane sudove iznad vatre. Toplota plamena otopila je sodu koja je, u kombinacji sa peskom, stvorila providnu nepoznatu teènost koja je posle hlaðenja oèvrsla.”
                       Staklo je amorfni èvrsti material dobijen topljenjem silicijumdioksida (SiO2), peska, sa baznim oksidima. Silicijumdioksid je najraspostranjeniji mineral na Zemlji. Kada je prozraèan, naziva se kvarc ili gorski kristal. Prelepo drago ili poludrago kamenje, kao ¹to su ametist, opal, ahat, citron… po hemijskom sastavu je takoðe silicijumdiosksid.