Za godinu dana 580 prijava zbog ne¾eljenih dejstava lekova

Started by Bred, 13-05-2010, 16:24:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 M. Nikoliæ | Blic

Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije pro¹le godine stiglo je 580 prijava ne¾eljenih dejstava lekova i vakcina. Direktorka ove ustanove Tijana ©ipetiæ pozvala je zdravstvene radnike da èe¹æe reaguju na takve sluèajeve.

- Kada imaju bilo kakve nedoumice lekari to treba i da prijave. To nije ni¹ta lo¹e, veæ je od pomoæi celokupnoj javnosti. Na osnovu te prijavljene ne¾eljene reakcije mo¾emo da damo alarm i da omoguæimo da se lek u Srbiji vi¹e ne primenjuje na takav naèini i uz takvu indikaciju. Istovremeno, o tome mo¾emo i da obavestimo na¹e kolege u Evropi i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji - ka¾e ©ipetiæ.

Prema njenim reèima, novi Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima predviða da se protiv falsifikovanih lekova bori sistematskom kontrolom.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/189065/Za-godinu-dana-580-prijava-zbog-nezeljenih-dejstava-lekova



:news:
Pravilne doze ubla¾avaju ne¾eljena dejstva lekova
S. T. | Blic

QuoteJedna od zanimljivijih primera je lek protiv bolova „nimesulid“ koji se izdaje na recept. Zbog ne¾eljenih reakcija ovog medikamenta, jedna pacijentkinja je dobila toksièni hepatitis.


- U nekim zemljama u Evropi ovaj lek je povuèen sa tr¾i¹ta, jer je ustanovljeno da mo¾e da izazove o¹teæenja jetre. Zbog toga je za ovaj lek ogranièena upotreba, maksimalno 15 dana u kontinuitetu. Meðutim, jedan na¹a pacijentkinja ga je koristila bez prestanka èetiri meseca zbog èega je dobila toksièni hepatitis. Nama je to bio znak i obavestili smo lekre kako da propisuju i koliko dugo pacijenti treba da ga koriste - ka¾e Petronijeviæeva.


http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/189768/Pravilne-doze-ublazavaju-nezeljena-dejstva-lekova