Nova saznanja o moguæoj interakciji klopidogrela i inhibitora protonske pumpe

Started by Bred, 05-06-2010, 10:21:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je saop¹tenje o moguæoj interakciji klopidogrela i inhibitora protonske pumpe nakon analize novih podataka.
Klopidogrel je inhibitor agregacije trombocita te se primjenjuje kod spreèavanja nastanka tromba u stanjima kao ¹to su infarkt miokarda ili mo¾dani udar. Klopidogrel u organizmu prelazi u svoj aktivni oblik pomoæu enzima CYP2C19. Inhibitori protonske pumpe se primjenjuju za prevenciju i lijeèenje dispepsije i peptièkih ulkusa. S obzirom da dispepsija i peptièki ulkusi mogu biti ne¾eljena dejstva terapije klopidogrelom, pacijenti koji uzimaju klopidogrel èesto uzimaju i inhibitore protonske pumpe za prevenciju ili olak¹anje simptoma.
Nakon objave publikacije o opservacijskim studijama koje sugeri¹u da inhibitori protonske pumpe mogu smanjiti efikasnost klopidogrela smanjujuæi njegovu konverziju u aktivni oblik, Komisija za humane lijekove („Committee for Medicinal Products for Human Use“, CHMP) EMA-e preporuèila je, u maju 2009. godine, da se u podatke o lijekovima s aktivnom supstancom klopidogrel ukljuèe podaci o izbjegavanju njihove istovremene primjene s inhibitorima protonske pumpe osim ako to zaista nije neophodno.

nastavak -> http://www.alims.gov.ba/farmakovigilansa-lat.htm


_djevojka_

Saznanja u praksi - samo postoji teoretska mogucnost, tj. da se obrati paznja kad se koriste; ali to ne znaci da treba i da prestanu da se koriste. Njihov predlog je isuvise alarmantan, i nema veze sa praksom.