S jednim uputom na vi¹e lekarskih pregleda

Started by Bred, 19-06-2010, 17:25:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Sonja Todoroviæ |

Lekarski uputi za operacije i leèenje vi¹e neæe va¾iti samo mesec dana, veæ neogranièeno, a uputi za lekare specijaliste, umesto mesec dana, kao ¹to je sada, va¾iæe tri meseca. Ovo je novina kojom æe se smanjiti birokratija u zdravstvu i omoguæiti pacijentima da lak¹e i br¾e obave preglede, saznaje „Blic“.


Ove novine su samo neke od predloga za izmenu ¹est postojeæih propisa u okviru giljotine propisa koje su pripremili Ministarstvo zdravlja i Republièki zavod za zdravstveno osiguranje. Predloge krajem meseca treba da usvoji Upravni odbor RZZO, pa tek onda Vlada Srbije, a kako nadle¾ni najavljuju, to æe biti uskoro.
Po zakonu, uput za odreðenu kliniku ili institut sada va¾i mesec dana, bez obzira na to da li pacijent za to vreme obavi jedan ili vi¹e pregleda. Ali u mnogima od tih ustanova tra¾e od pacijenata da svaki put kad doðe - u roku od tih mesec dana - donese novi uput. Zbog ovakve bespotrebne ¹etnje ljudi se s pravom ljute i nerviraju.


- Pacijent na osnovu uputa izabranog lekara ima pravo na pregled i neophodnu dijagnostiku koja je potrebna da bi lekar specijalista postavio dijagnozu. Na osnovu istog uputa pacijent æe ubuduæe moæi i na kontrolne preglede u roku od tri meseca od dana javljanja lekaru specijalisti umesto dosada¹njeg roka od mesec dana - obja¹njava za „Blic“ dr Nevena Karanoviæ, dr¾avni sekretar Ministarstva zdravlja.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/194578/S-jednim-uputom-na--vise-lekarskih-pregleda

bozana

Pa morali su da produze kad jadni pacijenti cekaju i po mjesec dana za ultrazvuk, kao npr. moja mama.