Olovni benzin uskoro pro¹lost

Started by Bred, 15-08-2010, 18:54:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 M. Petkoviæ |

Upotreba olovnog benzina u Srbiji polako postaje pro¹lost. Od kako je Naftna industrija Srbije pre mesec dana prestala s proizvodnjom ovog goriva, a Vlada Srbije zabranila uvoz novih kolièina, na benzinskim pumpama ¹irom zemlje sve manje æe moæi da se nabavlja popularni MB premijum 95.
Vozila koja su do sada koristila olovni benzin mogu da koriste i bezolovni sa povremenim dodavanjem aditiva

Na taj naèin Srbija izlazi iz male grupe zemalja u kojima se ovaj benzin jo¹ uvek koristi, poput Mongolije, Mijanmara, Iraka, Tad¾ikistana, i pridru¾uje se ostatku sveta koji je odavno pre¹ao na ekolo¹ki èistije gorivo.


– U julu 2010. godine Naftna industrija Srbije prestala je s proizvodnjom motornog benzina koji sadr¾i olovo, a koji se tradicionalno proizvodio u Rafineriji Panèevo. Ovim je zavr¹en proces prelaska na proizvodnju kvalitetnog i ekolo¹ki èistog goriva. Takoðe, predstojeæa liberalizacija tr¾i¹ta, na kojem æe biti o¹trija konkurencija kvalitetnih goriva, u velikoj meri je uticala na odluku da se prestane s proizvodnjom goriva starije generacije – poruèili su za „Blic nedelje“ iz Naftne industrije Srbije.

nastavak -> http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Auto/202718/Olovni-benzin-uskoro-proslost

dirigent

valjda cemo doziveti primenu vodonika...