Krajem avgusta poskupljenje lekova

Started by Bred, 11-08-2010, 19:55:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Ona je rekla da se nesta¹ica lekova ne oèekuje jer postoje lekovi na lageru i kada doðe do te¾e situacije postoji lager lekova koji tr¾i¹te mo¾e snabdeti za nekoliko meseci.

Radoviæ je istakla da je srpsko tr¾i¹te uvozno zavisno, tako da æe u narednom periodu verovatno biti problema sa uvoznim lekovima, ali ne oèekuje da æe ta nesta¹ica biti veæih razmera.

Radoviæ je rekla da domaæa farmaceutska industrija oèekuje usklaðivanje cena lekova sa rastom kursa evra. Za sada proizvoðaèi lekova jo¹ èekaju odgovor Vlade Srbije po pitanju korekcije cene lekova koje bi trebalo da se usklade sa rastom vrednosti evra.

dalje -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2010&mm=08&nav_id=451247



:news:
Vlada jo¹ vaga cenu lekova

Izvor: Veèernje Novosti

Proizvoðaèi zvanièno tra¾ili korekciju cena lekova za 4,7 odsto. Privatni apotekari veæ upozoravaju na nesta¹icu, a u R®O ne oèekuju probleme.

Proizvodjaèi lekova jo¹ èekaju odgovor Vlade Srbije na njihov zahtev da se cene medikamenata usklade sa rastom vrednosti evra. Dr Dragomir Marisavljeviæ, predsednik Grupacije proizvoðaèa ka¾e da je nadle¾nima jo¹ pre mesec i po, kada je evro bio oko 104 dinara, predat zahtev da se cene koriguju za 4,7 odsto navi¹e, a u meðuvremenu je rast evra jo¹ vi¹e devalvirao cenu leka formiranu prema kursu od 99,65 dinara.

Privatni apotekari veæ upozoravaju na nesta¹icu pojedinih lekova, ali u Republièkom zavodu za zdravstveno osiguranje, koji je i najveæi kupac lekova, ne oèekuju probleme u snabdevanju tr¾i¹ta.

Po 20 kutija
Najveæi promet proizvoðaèi lekova ostvaruju preko pozitivne liste lekova, a potro¹nja lekova stalno raste. Lane je izdato èak pet miliona lekova vi¹e nego u prethodnoj godini. Svaki od 4,3 miliona osiguranika u Srbiji, koji su pro¹le godine koristili lekove o tro¹ku zdravstvenog osiguranja, u proseku je podigao po 20 kutija lekova.


- Èinjenica je da veæinu lekova sa pozitivne liste, koji se izdaju o tro¹ku osiguranja, plaæamo 10 do 20 odsto ispod maksimalne cene koju je odobrila Vlada Srbije - ka¾e Svetlana Vukajloviæ, direktor R®O. - I do sada se u praksi de¹avalo da proizvoðaèi tra¾e poskupljenje, ali su kada ga dobiju spremni da lekove prodaju ispod cene koju je odobrila Vlada. Mi se trudimo da "plivamo" i nije nam interes da zbog niske cene nema lekova na tr¾i¹tu, ali, opet, gledamo da ih ¹to jeftinije platimo.

Vukajloviæeva ka¾e da su kriterijumi sa stavljanje leka na pozitivnu listu takvi da stimuli¹u konkurenciju:

dalje -> http://www.smedia.rs/vesti/detalji.php?id=40864&vest=Vlada-jos-vaga-cenu-lekova



Ima leka apoteka?

Izvor:
Agencije

Neki proizvodjaèi kao ¹to je "Jugoremedija" uvode nove standarde, "Galenika" prevodi proizvodnju u neke druge pogone, od "Hemofarma" nema jasnih odgovora za¹to neki lekovi nedostaju, dok u "Srboleku" ¹trajkuju.

Direktorka Apoteka Beograd Olivera Gordiæ izjavila je jutros da u apotekama ima svih lekova, i domaæih i stranih proizvodjaèa, kojih æe biti i narednih nekoliko meseci, i da zato nema potrebe da gradjani stvaraju kuæne zalihe.

Gordiæeva je rekla da na osnovu najave, koju dobija od proizvodjaèa i dobavljaèa, jedino ¹to Apoteka mo¾e je, da iz sopstvenih sredstava, na vreme nabavi veæe kolièine lekova koje podrazumevaju zalihe za jedan, dva ili tri meseca, tako da se taj period eventualnog deficita mo¾e skratiti.

Ona je istakla da trenutno ima najavljenih deficita i da je Apoteka tu potrebnu kolièinu lekova nabavila.

"Jedini problem biæe ukoliko se taj deficit produ¾i, ukoliko ne bude dogovora oko cene", rekla je Gordiæeva, dodajuæi da je od proizvodjaèa dobijena informacija da cena nije jedini razlog za¹to nekih lekova neæe biti u kontinuitetu.

Ona je istakla da nitroglicerina ima za tri meseca i da se nada da æe ¹trajk u "Srboleku" biti zavr¹en, ali da generalno velikih problema neæe biti, jer uvek ima drugih domaæih proizvodjaèa.

Prema njenim reèima, za samo nekoliko lekova tipa "baktrim", "galepsin" "karbapin", "statin kapi" nema paralela od domaæih proizvodjaèa.

dalje -> http://www.smedia.rs/vesti/detalji.php?id=41159



Dnevno gubimo 45.000 evra zbog neusklaðenih cena lekova

Autor: J. D. Toma¹eviæ

Beograd - Dnevni gubitak domaæe farmaceutske industrije iznosi oko 45.000 evra zbog neusklaðivanja cene lekova sa kursom evra, ka¾e za Danas Dragomir Marisavljeviæ, predsednik Grupacije proizvoðaèa lekova.

On dodaje da je dr¾ava propisala pravila igre i da oèekuje da se ta pravila po¹tuju. Marisavljeviæ obja¹njava da su proizvoðaèi medikamenata u Srbiji zabrinuti zbog nerealno niskih i neekonomiènih cena lekova, pa se tako, dok se cena nafte i naftnih derivata koriguje svakih 15 dana (prema ceni barela sirove nafte na svetskom tr¾i¹tu, kursa dolara i odnosa izmeðu tih parametara), to nije sluèaj sa lekovima.

- Cena domaæih medikamenata treba da prati inodomicilni prosek (cene lekova u referentnim zemljama, Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji) i kurs evra. Meðutim, kurs evra od 93,8 dinara, po kome su odreðene cene lekova, va¾i jo¹ od marta 2009. godine, a sada je 7,1 odsto vi¹i, istièe Marisavljeviæ.

QuotePrema reèima na¹eg sagovornika, u ukupnom broju registrovanih lekova u EU do 15 odsto èini OTC program, odnosno lekovi koji se nalaze u slobodnoj prodaji, bez recepta. U Srbiji, prema podacima Grupacije proizvoðaèa, ti lekovi uèestvuju sa 11 odsto.

- Pre sedam-osam godina finansijski udeo domaæih proizvoðaèa na domaæem tr¾i¹tu lekova iznosio je oko 80 odsto, a sada oko 42 procenta. Prema broju kutija, udeo domaæe farmaceutske industrije je oko 80 odsto, zato ¹to je proseèna cena leka u Srbiji dva i po puta jeftinija nego u zemljama okru¾enja. Drugim reèima, domaæi proizvoðaèi prodaju godi¹nje 200 miliona pakovanja lekova, inostrani 25 miliona, a ostvaruju vi¹e od polovine zarade - navodi sagovornik Danasa.


http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/dnevno_gubimo_45000_evra_zbog_neuskladjenih_cena_lekova.55.html?news_id=184911

Bred

nastavak sa naslovne -> Nakon ¹to nadle¾na ministarstva zdravlja i trgovine u septembru donesu predlog uredbe o kriterijumima za formiranje novih cena lekova, Vlada æe se po ovom pitanju izjasniti u oktobru.


- U oktobru æe se odluèiti o najvi¹im cenama lekova za humanu upotrebu, i to po osnovu revizije cena u odnosu na one sa uporedivim medikamentima u referentnim zemljama, Sloveniji, Hrvatskoj, i Italiji, i biæe usklaðene sa promenom kursa dinara. Struène slu¾be ministarstava trgovine i zdravlja trenutno rade analizu cena uporedivih lekova u tim zemljama po objavljenim podacima za 2010. godinu kako bi pripremili predlog uredbe. To se odnosi na lekove koji se izdaju na recept - ka¾u u Ministarstvu zdravlja.


Kako navode u ministarstvu, mo¾e se oèekivati da æe poveæanje cena nekih lekova po osnovu rasta kursa evra u odnosu na dinar delimièno biti i anulirano sni¾enjem drugih cena lekova, na osnovu pada cena istih medikamenata u referentnim zemljama

dalje -> http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/203157/Lekovi-poskupljuju-u-oktobru