Veza, mu¹ko-¾enski odnosi i prijateljstva

Started by AquArius, 27-06-2006, 00:38:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

#270
Bez zlobe prilikom svaðe
Izvor: Krstarica.com



Svaðe meðu partnerima nisu ni¹ta neuobièajeno ni nenormalno, a nisu ni destruktivne, barem ne ako se pridr¾avate odreðenih pravila. Jedno od glavnih jeste da prilikom svaðe izbegavate zlobu.

Na ¹ta mislimo? Na èinjenicu da æete vi i va¹ partner, ¹to vi¹e vremena provodite zajedno, i ¹to bli¾i postajete jedno drugom, znati sve vi¹e jedno o drugom. Biæe vam poznata gomila detalja za koje poznanici, pa i veæina prijatelja, nikada ne saznaju. I tu æe svakako biti i slabih taèaka, mesta gde bi verbalni udarci bili izuzetno bolni.

Sad, prilikom svaðe, mo¾e se desiti da se veoma razbesnite na partnera ili partnerku; i da po¾elite da im ka¾ete i ono ¹to zapravo ne mislite, ali znate da bi ih ¾estoko povredilo; ili ¹to mislite ali inaèe nikada ne biste rekli, jer znate da je to bolno mesto i reèeno vam je u poverenju. Prilikom svaðe, moguæe je zlobno iskoristiti poznavanje partnerovih ili partnerkinih slabih taèaka i udariti ba¹ tamo. Moguæe je, ali bi to svakako trebalo izbeæi, uzdr¾ati se od toga, ma koliko besni bili, ma koliko u tom trenutku ¾eleli da povredite.

Uspeli biste da povredite, to je sigurno; i to prilièno jako. Verovatno èak i vi¹e nego ¹to ste ¾eleli, jer ne samo da bi va¹ partner ili partnerka bili udareni u bolno mesto veæ bi bili udareni od osobe kojoj su najvi¹e verovali da æe takve udarce izbegavati. Oseæali bi se izdano - a to, ma oko èega da je izbio sukob, nikako ne mo¾e da doprinese razre¹enju niti da uèini bilo ¹ta dobro. Mo¾e samo da razori vezu, a ako vezu veæ ¾elite da okonèate, postoje znatno èistiji naèini za to.

Zato, molimo vas, bez zlobe u svaðama. Neizbe¾no je da do sukoba povremeno doðe, ali tada je najefikasnije ne gubiti ¾ivce i dr¾ati se samo teme sukoba, ne ¹iriti prièu dalje ni u pro¹lost i nekada¹nje uvrede i/ili povrede. Ako oseæate da ba¹ ne mo¾ete da se uzdr¾ite od zlobnih komentara, zamolite partnera ili partnerku da sukob odlo¾ite dok oboje ne budete malo mirniji. A ako vi budete povreðeni zlobnim komentarima va¹eg partnera ili partnerke, onda im, kada se stvar malo smiri, objasnite kako se povodom toga oseæate i zamolite ih da to vi¹e ne èine. Trebalo bi da imaju razumevanja - u suprotnom, verovatno je zaista vreme za razlaz.

Smrda

eh ta zloba...
kad bi tako moglo...
ne znam osobu koja nema zicu,zlobnu..kad se svadja...na zalost..
niski udarci

Darker

Da, ta zloba je ne¹to najgore u svaðama...

Roben

Ovo je cista teorija i lako je da se kontrolises kad je glava hladna, jer ja kad pobesnim izgubim kontrolu a sto mi je osoba draza sve manje uspevam da se kontrolisem jer vise pobesnim. Treba pokusati da se iskontrolises jer u napadu besa izgovoris mnoge stvari koje i ne mislis