Nesta¹ica lekova (ponovo) na pomolu

Started by Bred, 14-11-2010, 15:36:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Dugovanja samo Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje dostigla su oko 17 milijardi dinara, saznaje „Blic“ od izvora bliskog poslovanju RZZO. Najveæi deo duga potra¾uju apoteke koje na naplatu od dr¾avnog fonda èekaju oko tri meseca. Sa plaæanjem kasne i zdravstvene ustanove, a najvi¹e trpe veletrgovci koje najavljuju ozbiljne probleme na farmaceutskom tr¾i¹tu.


dalje -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/216954/Nestasica-lekova-na-pomolu




Bred

#1
nastavak sa naslovne ....

Iz Ministarstva zdravlja poruèuju da æe proizvoðaèima koji budu povukli lekove sa tr¾i¹ta da oduzmu dozvole za rad.

“Hemofarm” i “Galenika”, koji zajedno dr¾e vi¹e od 50 odsto srpskog tr¾i¹ta lekova, najveæi problem imaju sa naplatom dugova od najveæe domaæe veledrogerije “Velefarma”.

“Velefarmu” s druge strane duguju apoteke i medicinske ustanove i to zbog toga ¹to njima RZZO do sada duguje oko 120 miliona evra. I dok svako svakome duguje, Srbiji preti ozbiljna kriza.

Generalni direktor “Hemofarma” Volfram Hajni¹ ka¾e da se ta kompanija na¹la u zaèaranom krugu dugovanja.

“Nije tajna da veledrogerije imaju problem sa likvidno¹æu. Na¹li smo se kao u zaèaranom krugu. RZZO kasni èetiri meseca sa plaæanjima za preuzete lekove, bolnice podmiruju razna dugovanja, a lekovi nekako nisu u prioritetu i tako se dug prema proizvoðaèima prolongira i rok naplate prema¹uje 300 dana”, ka¾e on

dalje -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=13&nav_category=9&nav_id=479046



:news:
Milosavljeviæ: Svih lekova ima
| Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ izjavio je da u Srbiji nema nesta¹ice neophodnih lekova i da æe uèiniti sve da i dalje bude svih lekova.


"Uèiniæu sve ¹to je u mojoj moæi da lekova bude. Ne postoji nijedan lek koji je neophodan, a koga nema, svih vitalnih lekova ima", istakao je Milosavljeviæ.

On je, gostujuæi na B92, rekao da je odgovornost za eventualnu nesta¹iæu lekova u veletrgovinama i kod proizvoðaèa, jer je èinjenica da postoje dugovanja veletrgovina proizvoðaèima.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=14&nav_category=12&nav_id=479345



Kakva je sudbina tr¾i¹ta lekova?
| Izvor: B92

Beograd -- Raèun "Velefarma", najveæe veledrogerije u Srbiji, je blokiran. Ukoliko ova firma ode u steèaj, postavlja se pitanje kako æe to uticati na tr¾i¹te lekova.

Kakva æe sudbina zadesiti “Velefarm, èiji je raèun u blokadi od preko milijardu dinara i kakve bi posledice na tr¾i¹te lekova mogao da ima steèaj ove firme?

Na ova pitanja niko od nadle¾nih nema odgovarajuæi odgovor, osim ¹to su najveæi proizvoðaèi lekova primorani da kupuju akcije veledrogerije koja im duguje preko 140 miliona evra.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=14&nav_category=9&nav_id=479342



:news:
Milosavljeviæ: Problem postoji, ali neæe biti nesta¹ice lekova
S.Todoroviæ |

Nesta¹ice lekova u Srbiji neæe biti, ali postoji ozbiljan problem na farmaceutskom tr¾i¹tu, ka¾e ministar zdrvlja dr Tomica Milosavljeviæ.

- Republièkom zavodu za zdravstveno osiguranje dr¾ava je znaèajno manje dala sredstava za osobe bez prihoda, ¹to je i razlog za prolongiranje dela plaæanja apotekama. Iako je RZZO dobio manje sredstava, nisu smanjena prava pacijenata ili je participacija poveæana, veæ je prolongirano plaæanje za lekove za 90 dana - objasnio je Milosavljeviæ.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/224756/Milosavljevic-Problem-postoji-ali-nece-biti-nestasice-lekova