Za¹to nema D3 kapi u apotekama

Started by Bred, 24-01-2011, 19:27:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 U Srbiji veæ èetiri meseca vlada nesta¹ica D3 kapi koje se bebama, u okviru prevencije protiv rahitisa, daju do godinu dana starosti.

Trenutno na tr¾i¹tu lekova nedostaju i nitroglicerin u tabletama, koji u Srbiji proizvodi jedino “Srbolek“, koji je veæ du¾e u blokadi, dok dr¾ava ne pronalazi pravo re¹enje za problem u ovom preduzeæu.

Kao zamena nitroglicerinu, uvozi se lek u spreju koji je i do osam puta skuplji nego tablete.

Iako smo krajem pro¹le godine slu¹ali o moguæoj krizi farmaceutskog tr¾i¹ta u Srbiji zbog meðusobnih dugovanja Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO), apoteka i veledrogerija, trenutno na tr¾i¹tu nema veæe krize.

Milana Duèiæ, rukovodilac centra za informacije o lekovima iz Apotekarske ustanove Beograd, u èijem sastavu je preko 120 apoteka, za B92 ka¾e da lekova trenutno ima dovoljno za dnevne potrebe graðana, a da veæi problem imaju samo sa kapima D3 za bebe, ali i s nitroglicerinom.

“U na¹im apotekama nedostaju vigantol kapi koje su D3 vitamin za decu se prepisuju ali i kod osteoporoze kod odraslih. Nedostaju i neki antibiotski sirupi za decu kao ¹to je eritromicin, klijacil pa i sinacilin u poslednje vreme“, navodi Duèiæeva.

nastavak -> http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=487995#hrono