Prirodno protiv nadimanja

Started by kalito, 10-05-2012, 17:20:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kalito

Bez obzira na uzrok nadimanja (zadržavanje vode, konstipacija, gasovi), ne morate odmah da tražite lek u apoteci. Za početak, probajte određene vrste hrane koje imaju prirodna svojstva da smanjuju nadimanje.

Naravno, pre svega, obratite se lekaru da proverite da li je nadimanje simptom koji ukazuje na neki ozbiljniji problem.

Jogurt
Sigurno već znate da probiotici pomažu probavi. Tačno je da dobre bakterije, a najčešće su to lactobacillus, acidophilus i bifidus, mogu da pomognu u regulisanju rada organa za varenje. Kada birate jogurt, važno je da znate da svi sadrže probiotike, ali da neki imaju više živih, aktivnih kultura. Jogurt koji je više prerađen sadrži manje aktivnih kultura; izbegavajte i one koji imaju visok sadržaj fruktoze ili neki veštački zaslađivač. Iako ne postoji ,,magična količina" jogurta koju bi trebalo popiti, redovno ga koristite – i samo jedna šolja dnevno može da vam pomogne u rešavanju problema sa nadimanjem.

Kalcijum
Dr Paola Mora, klinički dijetetičar u Montefiore medicinskom centru iz Njujorka kaže da je kalcijum odličan način da smanjite nadimanje koje se javlja u PMS-u. Dokazano je da kalcijum smanjuje zadržavanje vode koje dovodi do nadimanja. Žene često unose manje kalcijuma koji osim ovog ima i mnoga druga korisna svojstva. Da biste uneli dovoljno kalcijuma, najmanje tri puta dnevno jedite hranu bogatu ovim mineralom: jogurt, obrano mleko, obogaćeno sojino mleko, sir. Možete koristiti i suplemente na bazi kalcijuma i vitamina D koji pomaže njegovu apsorpciju. Inače, preporuke za žene od 14 do 18 godina su 1300mg kalcijuma dnevno, od 19 do 50 godina 1000mg, a za žene starije od 50 godina 1200mg kalcijuma dnevno. Pre nego što uključite suplemente, posavetujte se sa lekarom, jer previsoka doza kalcijuma može da dovede do različitih zdravstvenih problema, uključujući i pojavu kamena u bubregu.

Voda

Kada je stomak nadut, ljudi obično smanjuju količinu hrane i – vode. Upravo suprotno, voda je veoma važna, posebno ako jedete slanu hranu, jer će upravo ona smanjiti nadutost koja je u vezi sa prekomernim unosom natrijuma. Unošenje dovoljnih količina vode (6-8 čaša dnevno) doprineće boljem varenju, pa će i na taj način smanjiti mogućnost nadimanja.

Dijetna vlakna
Vlakna podstiču varenje i na taj način smanjuju nadutost koja je u vezi sa konstipacijom. Ali, i sa vlaknima treba biti oprezan. Jer, ako drastično povećate unos vlakana, bez unosa dovoljno tečnosti, napravićete suprotan efekat (konstipacija praćena nadimanjem). Ako postepeno povećavate unos vlakana (na primer iz voća, povrća ili integralnih žitarica) i unosite dovoljno tečnosti, vlakna će olakšati varenje i izbacivanje toksina iz organizma. Postepeno povećanje unosa vlakana omogućava organima za varenje da se prilagode ovoj promeni. Ženama je potrebno oko 25 grama vlakana dnevno.

Papaja
,,Enzim papain iz ovog voća je veoma sličan nekim enzimima koje luči pankreas i koji pomažu u razgradnji proteina", kaže dr Timoti Harlan sa Tulejn medicinskog fakulteta i autor knjige ,,Samo mi reci šta da jedem". Istraživanja pokazuju da tropsko voće može da pomogne u mnogim aspektima varenja, pa i u smanjenju nadimanja i gasova. Najbolje je da papaju jedete sirovu ili da je umešate u voćni napitak; ekstrakt papaje ne sadrži sve vitamine, minerale, fitohemikalije i enzime koje sadrži sveže voće, pa je samim tim i manje efikasan.

Špargle
Špargle funkcionišu kao prebiotik koji podstiče rast i aktivnost dobrih bakterija u debelom crevu i smanjuje stvaranje gasova, nadimanje i konstipaciju. Špargla ima i diuretička svojstva (pomaže u izbacivanju tečnosti).


Tekst preuzet iz najnovijeg broja 40 časopisa Hrana kao lek, koji možete naći na kioscima.

www.zdravahrana.com/prirodne.../prirodno-protiv-nadimanja.html