„Apoteka Beograd” i posle primene trazi „rupe u Zakonu”

Started by Bred, 30-09-2013, 18:22:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Prva javna nabavka posle 10 godina izbegavanja Zakona


Nakon 10 godina uspešnog izbegavanja primene Zakona o javnim nabavkama, ,,Apoteka Beograd" je u maju ovde godine sprovela hitnu nabavku lekova vrednu oko dve milijarde dinara. Nabavka je sprovedena u pregovaračkom postupku u kom naručilac neposredno pregovara sa jednim ili sa više ponuđača o predmetu javne nabavke.

Apoteka je od 2004. do 2013. nabavke vršila po internim procedurama, bez sprovođenja postupka javne nabavke.

Kada je 2004. godine izmenjen Zakon o javnim nabavkama, iz njega su izuzeti naručioci koji vrše nabavku radi dalje prodaje, a nemaju "posebna ili isključiva prava", dakle nisu monopolisti. Od tada ,,Apoteka Beograd", počinje prepisku o tome da li je obavezna da se drži Zakona ili ne, najpre sa Upravom za javne nabavke, zatim sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom zdravlja. Tokom svih tih godina, nijedna institucija nije potvrdila da se izuzeće odnosi i na apotekarske ustanove. Tokom svih tih godina, nijedna institucija nije potvrdila da se izuzeće odnosi i na apotekarske ustanove.

nastavak -> http://www.transparentnost.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=336%3Aapoteka-beograd-i-posle-primene-trai-rupe-u-zakonu&catid=30%3Amladi-istraiva&lang=sr