Istine i zablude o tamponima

Started by lijepa bosanka, 17-11-2006, 19:27:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lijepa bosanka

Istine i zablude o tamponima



U principu, kada dobijete prvu menstruaciju, trebalo bi da je to ne¹to o èemu mo¾ete da razgovarate s mamom. Zapravo, jo¹ je i bolje ako vam mama ranije objasni ¹ta je menstruacija i ¹ta se u toku menstruacije koristi, kako se koristi, kako se odr¾ava higijena... U veæini sluèajeva majka i bude osoba s kojom o tome razgovarate. Mali problem mo¾e da bude kad se povede razgovor o tamponima - trebalo bi da i o tome mo¾ete da prièate s mamom, ali u vreme kada je ona dobila prvu menstruaciju, tamponi kod nas ba¹ i nisu bili u ¹irokoj upotrebi, pa je najverovatnije da je va¹a mama navikla na ulo¹ke i da o tamponima ne zna dovoljno - vrlo je moguæe da o njima ima i neke zablude koje su ranije vladale. Dakle, evo nekih pitanja o tamponima na koje va¹a majka mo¾da ne ume ispravno da odgovori (naravno, ako mama ume sve da vam ka¾e o tamponima, jo¹ i bolje).

Da li tamponi zaustavljaju oticanje menstrualne krvi? Na prvi pogled, to mo¾e da vam padne na pamet - izgledaju kao da mogu da vas zapu¹e "tamo dole". Meðutim, to ne mo¾e da se desi - tampon, slièno sunðeru, upija teènost, u ovom sluèaju krv. Jednom kada se natopi, krv prolazi kroz njega ili oko njega - tampon je nikako ne mo¾e zaustaviti.

Da li tamponi izazivaju infekcije? Najkraæi odgovor je: ne. Raðeno je vi¹e ispitivanja i do¹lo se do zakljuèka da tamponi ne izazivaju infekcije. Materijal od koga se proizvode tamponi ne pogoduje razvoju bakterija i ne utièe na mikrofloru vagine. Sad, sama menstrualna krv mo¾e da bude pogodno tlo za razvoj infekcije, ali to æete izbeæi tako ¹to æete tampon redovno menjati (u svakom pakovanju imate precizno uputstvo za upotrebu i tamo vam pi¹e koliko èesto kakav tampon treba menjati) i tako ¹to æete pravilno odr¾avati higijenu intimne regije.

Koji je najèe¹æi rizik prilikom kori¹æenja tampona? Taj da zaboravite na tampon. Pravilno postavljen tampon se i ne oseæa. Naravno, promeniæete ga pre nego ¹to stavite novi, ali se mo¾e desiti da na poslednji tampon zaboravite. A ako predugo ostane u vagini, recimo, nekoliko dana, zbog prisustva stranog tela mo¾e doæi do iritacije, pa i do infekcije - tada se pojavi sekret neprijatnog mirisa. Ako se to desi, morali biste da posetite ginekologa. Ipak, ¹anse da zaboravite na poslednji tampon su prilièno male ako redovno odr¾avate higijenu intimne regije, jer æete primetiti da vam viri konèiæ.

Da li je moguæe na higijenski naèin promeniti tampon i kada niste kod kuæe - u ¹koli, recimo, ili u javnom toaletu? Moguæe je. Ponesite vla¾ne higijenske maramice kojima æete pre i posle stavljanja tampona obrisati ruke, a mo¾ete poneti i vla¾ne higijenske maramice za intimnu negu - njima mo¾ete osve¾iti intimne delove. Ovakve maramice postoje u prilièno praktiènim pakovanjima, koja mo¾ete staviti u ta¹nu ili d¾ep.

                                                                                                                                                           www.krstarica.com

Darker

QuoteU principu, kada dobijete prvu menstruaciju, trebalo bi da je to ne¹to o èemu mo¾ete da razgovarate s mamom. Zapravo, jo¹ je i bolje ako vam mama ranije objasni ¹ta je menstruacija i ¹ta se u toku menstruacije koristi, kako se koristi, kako se odr¾ava higijena... U veæini sluèajeva majka i bude osoba s kojom o tome razgovarate.
Ja sa mamom nikad nisam razgovarao o tamponima, mo¾da zato ¹to jo¹ nisam dobio :K :K :K

Dukica

ja ih licno ne koristim,jer nesto ne verujem da mogu toliko dobro da se "zapusim" a da nista ne procuri,pa bih onda koristila i uloske i tampone sto je suludo.Dobri su za more,3-4 dan,mada ih ni tade nisam koristila. Vise volim da prekinem ciklus alkoholom :K :K :K :K :K :K!!!!!!!
A Darker ,vidim blista u svim temama,pa i o tamponima!

Smrda

pa on je savremen decko....a i farmaceut,....stalno je okruzen zenama!! :wink:
meni su tamponi ok,ali tek posle prva dva dana...ne bih se usudila ranije...isto zbog straha.ai imal sam jedno neprijatno iskustvo...pa od tad...sto je sigurno,sigurno je!

dyki

devojke (a i momci) ako vas interesuje kako se koristi tampon idite na www.tamponcrafts.com lepo ljudi objasnili :)

Enea

Da li tamponi izazivaju infekcije? Najkraæi odgovor je: ne.


osim,ako nisu namerno zagadjeni...malo hpv,malo cmv-a..