Estetska stomatologija

Started by Bred, 22-09-2006, 23:47:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Jagoda Plav¹iæ





Zubi su joj kao niska bisera. Osmehom i belinom zuba osvaja ljude, osvaja svet. Zdrav osmeh, usta puna zdravlja i lepote, beline.

Nekada su èak i u pesmama „lepi zubi, beli zubi" ovako opevani i pominjani. Danas kada savremena tehnologija vlada svetom, a filmska i modna industrija svojom slikom i porukom sti¾e u gotovo svaki kutak, u sve domove, kada nam estradne i druge svetske zvezde sa tv ekrana, ili novinskih stubaca zabljesnu gotovo nestvarnom belinom zuba, nije preterano ako se ka¾e da je na sceni i na ceni takozvani amerièki-filmski osmeh.




Nekima od njih, priroda, taènije, geni dali su u nasleðe zdrave i bele zube. Veæini, na¾alost, nisu, veæ im je nasleðe darivalo ¾uækaste, ¾ute, tamnije, sivkaste zube zbog èega osmeh najèe¹æe prikrivaju rukom, ili se zabog toga èak i ne smeju. Na na¹im prostorima na kojima, poznato je to veæ dugo, a i lekari godinama upozoravaju, ¾ivi krezuba nacija, dok svaki drugi ¹kolarac ima karijesne zube, najèe¹æi krivac za lo¹e i tamne zube je nevoðenje raèuna o higijeni i zdravlju zuba.




Ali, ono ¹to je priroda èoveku uskratila sam èovek sve vi¹e i sve èe¹æe svojim umeæem i izumima nadoknaðuje. U medicini i u stomatologiji naroèito. I estetika se odavno uselila u ove oblasti, a u poslednje vreme sve vi¹e dobija na znaèaju. I to ne samo kada je o poznatima, o estradi reè, nego i meðu obiènim ljudima. Ako su u Americi poput kozmetièkih salona unazad pet-¹est godina nikle ordinacije, ili èak saloni za izbeljivanje zuba, ako je to postao gotovo pomodni trend, kod nas je tek nedavno stigla i poèela da se primenjuje najsavremenija metoda beljenja zuba. Drugim reèima, u Beograd je stigao amerièki filmski osmeh.




Ovu novinu, najsavremeniju metodu „brite smile"- beljenje zuba prvi je kod nas poèeo da primenjuje direktor Cepter dental klinike stomatolog dr Milan Todoroviæ.




"Najpre da ka¾em da je jedan od èestih problema zbog kojih se pacijenti javljaju stomatologu upravo problem koji imaju zbog tamnih zuba. To je moguæe re¹iti na zadovoljavajuæi naèin u zavisnosti od vrste obojenosti, naravno i od ¾elje samog pacijenta. Postoje razni naèini i tehnike koje se koriste za izbeljivanje zuba. One su stalno usavr¹avane, a najjednostavnije i najsavremenije re¹enje koje, dokazano je, daje i najbolje rezultate, je primena 'brite smile' metode beljenja zuba. Za relativno kratako vreme, najvi¹e za sat i po uz pomoæ kompjutera koji programira boju, kori¹æenjem posebne lampe koja je patent Amerièke dental asocijacije, pacijent dobija onu veæ prepoznatljivu idealnu belinu zuba", ka¾e na¹ sagovornik.




"Metoda beljenja se sprovodi u takozvanih osam koraka. Njena su¹tina je u tome", obja¹njava dr Todoroviæ, "da se zubi najpre premazuju posebnim gelom saèinjenim, pored ostalog, od hirdrogena i ortofosforne kiseline, a zatim se preko njega aplikuje svetlost iz lampe u kojoj su, najjednostavnije reèeno, hladne diode plavog svetla. Gel i ovaj snop plave svetlosti, koji se primenjuje dva puta po 20 minuta, izbeljuju zube do onog ¾eljenog izgleda. U svetu je do sada u upotrebi vi¹e od pet hiljada ovih lampi."




"Ovakva lampa, koliko ja znam, prva je i za sada jedina u Beogradu. Iskustvo koje imam u njenoj primeni je, bez preterivanja, izvanredno. Ono ¹to je za pacijenta va¾no to je da je postupak bezbolan, da relativno kratko traje, a ono ¹to je najbitnije to je nesporna èinjenica da je efekat izbeljivanja dugotrajan. Taènije, od kada je metoda u svetu uvedena pre pet godina do sada nije zabele¾en ni jedan sluèaj da je kod pacijenta bilo potrebno ponovno izbeljivanje. Da bi efekat ove terapije ¹to du¾e trajao, odnosno, da bi ljudi nakon tretmana godinama imali savr¹eno bele zube po¾eljno je da se posle dve do tri godine koriste sredstva, poput, na primer, speccijalne olovke, za odr¾avanje belila", istièe dr Todoroviæ.




Za sada jedina mana ove metodena na¹im prostorima i u na¹im uslovima je – cena. S obzirom da je reè o èistoj estetici, odnosno, estetskoj stomatologiji potrebno je izdvojiti nekoliko stotitna evra za amerièki filmski osmeh.



svetzdravlja