Oslobodite se ¹to pre migrene

Started by Bred, 26-09-2006, 12:43:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Onaj ko nikada nije patio od migrene mo¾e da se smatra sreænikom. Ova bolest je izuzetno ra¹irena i praæena je nepodno¹ljivim bolovima. ®ene pogaða tri puta èe¹æe nego mu¹karce. Uprkos svemu, jo¹ ima lekara koji je ne shvataju ozbiljno, ali i pacijenata koji se mire sa svojom sudbinom: 50 odsto njih se nikada nije obratilo lekaru zbog ovog problema.

Francuski Nacionalni institut za zdravlje i medicinska istra¾ivanja objavio je niz preporuka namenjenih osobama koje pate od migrene.
Ne brkajte glavobolju i migrenu

Nije svaka glavobolja migrena. Nauènici razlikuju 13 razlièitih vrsta glavobolja. Neke se javljaju kao prateæa pojava kod dobro poznatih bolesti ili tegoba, kao ¹to su povi¹ena temperatura, upala sinusa, grip, povrede, krvarenje u mozgu, tumor mozga i sl. Migrena je zasebna bolest i ima jasno odreðene karakteristike. Nemojte da je brkate sa „tenzionom glavoboljom“, koja je delimièno uzrokovana i psiholo¹kim faktorima: ako je leèite lekovima protiv migrene, neæete ni¹ta postiæi. Od kljuènog je znaèaja da se postavi prava dijagnoza.

Izbegavajte nepotrebne preglede

Dijagnoza migrene se postavlja klinièki, na osnovu pacijentovih odgovora na odreðena pitanja. U ogromnom broju sluèajeva, nikakvi dodatni pregledi nisu potrebni. Razume se, lekar uvek mo¾e da po¹alje pacijenta na skener ili neki specijalistièki pregled ako ¾eli da iskljuèi neki drugi uzrok tegoba.

Danas postoje vrlo efikasni lekovi protiv migrene. Oni ubla¾avaju tegobe u 60-80 odsto sluèajeva, a ponekad ih èak potpuno otklanjaju. U sluèaju lak¹eg migrenoznog napada koriste se jednostavni lekovi protiv bolova, kao ¹to su aspirin, paracetamol, brufen ili diklofenak, uz lekove protiv muènine. U sluèajevima kad su napadi èesti, lekar mo¾e da prepi¹e terapiju na osnovu betablokatora i antagonista kalcijuma i serotonina.

Cigarete i pilule opasan koktel

Napad migrene mo¾e da izazove mo¾dani udar (prekid cirkulacije). Iako je taj rizik izuzetno mali, on se kod mladih ¾ena koje pu¹e utrostruèuje. Zato im se preporuèuje da odmah ostave cigarete i, ukoliko koriste kontraceptivnu pilulu, smanje dozu.

Kad poène napad, dolazi do promene protoka krvi u mozgu, ¹to se odra¾ava na funkcionisanje nervnih æelija. U tom procesu uèestvuju razni molekuli: serotonin, histamin, dopamin... Bolje poznavanje ovog mehanizma podstaæi æe usavr¹avanje ciljanih terapija. Nauènici se nadaju da æe im genetika omoguæiti da otkriju dublje uzroke ove bolesti. Do sada su izolovana tri gena, ali njihova uloga nije u potpunosti obja¹njena.

CDC/GB

blic

Smrda

drago mi je da si ovo postavio,i kao jedna od mnogih koja ima ovu boljku samo cu reci da je uzasan bol blaga izjava...
ja sam probala sve i svasta....retko sta pali..obicno se osamutim i spavanje...
a ako neko ima jos neke savete bilo bi lepo da ih iznese...

Bred

Smatra se da npr migrena nastaje i kao posledica nagle vazokonstrikcija pa vazodilatacije krvih sudova i obrnuto. Zato npr treba izbegavati zimi da odmah iz tople prostorije izlasli napolje bar bez kape ili iz hladnog naglo udjes u prostoriju gde je toplo.