Film - Prosis'o kroz solju

Started by hulio_salinas, 05-01-2007, 08:02:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

Izvor: Krstarica.com

Pro¹i¹'o kroz ¹olju
®anr: animirani, porodièni
Trajanje: 90 min.
Premisa: Neko æe da potone!



Glavne uloge:     Kate Winslet, Hugh Jackman, Jean Reno, Andy Serkis, Ian McKellen, Bill Nighy
Scenario:     Sam Fell, Peter Lord
Re¾ija:       David Bowers, Sam Fell

SINOPSIS
Rodi pripada mi¹evima iz "visokog dru¹tva". Kao voljeni ljubimac, on ¾ivi u otmenom londonskom stanu. Kako bi se oslobodio "provalnika", mi¹a Sida, koji je poku¹ao da se umuva u njegov dom kroz WC ¹olju, Rodi nesreænim sluèajem upada u nju i sam biva odliven do kanalizacije grada Pacopolisa. Tamo upoznaje nove "kom¹ije", poèinje da uèi nova ¾ivotna pravila kako bi opstao i shvata da povratak u topli udobni dom neæe biti ba¹ jednostavan.

O FILMU

Nakon velikog uspeha filma "Chicken Run", koji je i kritika visoko ocenila, i dobitnika nagrade Oskar, filma "Volas i Gromit - Prokletstvo Zekodlaka", Drimvorks Animej¹n i Ardman Fièers ujedinili su se po treæi put stvarajuæi film "Pro¹i¹'o kroz ¹olju". Prema reèima re¾isera Dejvida Bouversa, film predstavlja spoj onog najboljeg ¹to dva studija mogu da ponude. "Imamo Ardmanov ¹arm i oseæajnost i svu ma¹tu i tehnièke moguænosti Drimvorksa. Mislim da ovaj film ne bi mogao da nastane bez ma kog od ta dva studija."

Dok je film bio u prvim fazama razvoja, producenti su shvatili da njihov treæi zajednièki poduhvat mora u potpunosti da bude kopjuterski animiran, i to iz nekoliko razloga. Stop-animacijom je jako te¹ko doèarati vodu, a setovi bi morali da budu veoma veliki s obzirom na velièinu Rodija, Rite i ostalih likova.

Re¾iser Sem Fel ka¾e da je Ardman veæ neko vreme poku¹avao da snimi kompjuterski generisan animirani film, a "Pro¹i¹'o kroz ¹olju" izgledao je kao pravi projekat koji je trebalo da napravi odskok. ®eleli smo da stvorimo èitav grad, èitav svet, i da ga naselimo hiljadama malih pacova koji ¹etaju du¾ kanala umesto ulicama - ka¾e Fel. "Sa vodom, gu¾vom, velikim razmerama, mnogo setova - izgledalo je kao da CGI (kompjuterski generisane slike) stvarno mo¾e da nam to sve omoguæi." Bauvers se sla¾e: "Stan Kensington, gde film poèinje, morao je da bude u punoj velièini. U studiju ne bi bilo mesta da se to uradi. I ne bi bilo dovoljno plastelina ni gline na ovom svetu da to uradimo."

Kao dodatak izazovima koje je postavljala razmera, efekti sa vodom - kritiène komponente u prièi uglavnom su sme¹tene u svet slivnika - donela su jo¹ tri zadatka za CGI. Od Rodijevog pro¹i¹avanja u vrtlog toaleta, pa sve do frenetiène trke èamcima koja vodi do vrhunca u filmu, voda je trebalo da bude raznovrsna, ba¹ kao i likovi. Producent Piter Lord obja¹anjava: "Voda je praktièno lik sam za sebe u filmu, i nju je najte¾e odraditi u stop animaciji. Kada radimo vodu, reè je obièno o pravljenju sitnih talasa, ili animiranju curenja glicerina preko mokrih karaktera. Da bismo imali èamac koji juri naokolo velikom brzinom jureæi zlikovce na ljuskama od jajeta, bilo bi nemoguæe na ovaj naèin."

I dok je film sme¹ten najpre u ma¹toviti podzemni grad, lekcije iz pravog ¾ivota su nepogre¹ive. Sjedinjeni u naporima - prvo da pobegnu ®apcu, onda da spreèe zloèesti plan - Rodi i Rita su nauèili kako da se oslone jedno na drugo. Vi¹e no i¹ta, Rita ¾eli da pomogne porodici - ka¾e producent Sesil Krejmer. "Ali ona mora da nauèi da ne mo¾e to da uèini sama. Kada se otvori i prihvati Rodijevu pomoæ, sve postaje moguæe. A Rodijevo pute¹estvije je univerzalno. Mo¾ete da imate sve igraèke na ovom svetu, ali one ni¹ta ne vrede ako nemate s kim da ih podelite. Na kraju, svakome od nas potrebni su prijatelji i porodice, èak i vlasni¹tvo nad najfinijim predmetima bledi u poreðenju sa na¹im odnosom prema drugim ljudima."

Likovi, setovi i pozadine u Ardmanovim filmovima imaju ne¹to osobeno, i taj stil su producenti ¾eleli da oèuvaju i u filmu "Pro¹i¹'o kroz ¹olju". Kako je stop-animacija deo te osobenosti, preno¹enje Armanove atmosfere u kompjuterski generisan svet zahtevalo je specijalan dizajn likova, veliku posveæenost detaljima i malo samokontrole. Producenti su znali da ¾ele pa¾ljivu Ardmanovu 3D karakterizaciju, ali su bili re¹eni da izbegnu direktno precrtavanje glinenih figura u kompjuterske modele. Kombinovanjem prednosti kompjuterske animacije sa kvalitetom "obiène" stop-animacije, stvoreno je ne¹to novo - evolucija Ardmanovog stila.

O RE®ISERU

Dejvid Bouvers (reditelj)
Bouversu je ovo debitantski film u ulozi reditelja. Saraðivao je kao scenarista i animator na filmovima: Shark Tale (2004), The Road to El Dorado (2000), The Prince of Egypt (1998), We're Back! A Dinosaur's Story (1993), Who Framed Roger Rabbit (1988), Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit (2005), Chicken Run (2000).

Sem Fel (reditelj)
Filmografija: Flushed Away (2006), Chump (2002), Pop (1996).

O GLUMCIMA

Kejt Vinslet (glas Rite)
Prvi put se pojavila sa 17 godina u filmu "Nebeska stvorenja" ("Heavenly Creatures"; 1994). Ostali filmovi u kojima je glumila: "Razum i oseæajnost", "Jude", "Hamlet", "Titanik", "Zaljubljeni ©ekspir", "Hideous Kinkly", "Holy Smoke" i "Pero" ("Quills"), "®ivot Dejvida Gejla" ("The Life of David Gale"), "Veèni sjaj besprekornog uma" ("Eternal Sunshine of the Spotless Mind"), "Iris", "Enigma", "U potrazi za Nedoðijom" ("Finding Neverland"). Gledamo je u filmovima "Odmor" i "Igrali¹te".

Hju D¾ekmen (glas Rodija)
Nedavno smo ga gledali kao Logana/Volverina u filmu "Iks-Men: Poslednje upori¹te", treæem delu ovog serijala. U Americi je prvi put glumio u filmu "X-Men", a nakon toga u filmovima kao ¹to su "Neko kao ti", "©ifra: Sabljarka" i "Kejt i Leopold". D¾ekmen se takoðe pojavio u drugom delu serijala "X-Men - X-2". Posle toga, glumio je u blokbasteru "Van Helsing", kao i u filmu "Presti¾".

Oficijelni sajt:
# Flushed Away (2006) (http://www.flushedaway.com/)

Premijera: 5. januar 2007. godine u Centru "Sava"