Nobeli za prirodne nauke u SAD

Started by Bred, 05-10-2006, 11:48:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Njujork -- Sve Nobelove nagrade za prirodne nauke ove godine oti¹le u SAD.

Rod¾er Kornberg
Rod¾er Kornberg

Nobelovu nagradu za hemiju dobio je amerièki nauènik Rod¾er D. Kornberg, a za medicinu i fiziku takoðe Amerikanci, ¹to se u istoriji dodele najpresti¾nije nagrade dogodilo jo¹ jedino 1983. I Kornbergov otac dobio je Nobelovu nagradu pre 47 godina.

Rod¾er Kornberg, nauènik sa Univerziteta Stenford, Nobelovu nagradu je dobio, kako je ocenila ©vedska kraljevska akademija, za revolucionarnu studiju o tome kako æelija, da bi proizvela proteine, uzima informaciju od gena.

Razumevanje tog procesa je osnova shvatanja naèina na koji se matiène æelije razvijaju u razne vrste æelija, koje saèinjavaju organe u ljudskom telu. To shvatanje bi moglo da unapredi istra¾ivanje matiènih æelija, ali i borbu protiv mnogih bolesti, pogotovo raka, bolesti srca, raznih upala.

Pored neprocenjivo vrednog istra¾ivanja Kornberga, u centru pa¾nje je i to ¹to je Rod¾er drugi laureat Nobelove nagrade u porodici Kornberg. "Pre 47 godina, moj otac je osvojio nagradu za medicinu. Danas, ja sam osvojio nagradu za hemiju. Toliko vremena je pro¹lo i u nauci se mnogo ¹ta promenilo. Oblast u kojoj ja radim veoma se razlikuje od oèeve. Veza postoji samo u uspomenama moje porodice, a ne u nauci", rekao je Rod¾er Kornberg.

Otac, Artur Kornberg, ka¾e da je Rod¾er, kada je imao osam godina, pitan ¹ta ¾eli za Bo¾iæ. "Rekao je da ¾eli nedelju dana u laboratoriji. Tako je i sada. Mislim da æe, kada se buka bude sti¹ala, najvi¹e ¾eleti da nedelju dana provede u laboratoriji baveæi se naukom", isprièao je Artur Kornberg.

Artur Kornberg i njegov kolega Severo Okoa 1959. su dobili Nobelovu nagradu za istra¾ivanje prenosa genetske informacije iz jednog u drugi molekul DNK.

Kornbergovi su ¹esti otac i sin koji su dobili Nobelovu nagradu

pekmez

Pa da ''sesti otac i sin'' to zvuci kao rec ''masoni''.