Paraæin pretvoren u minsko polje

Started by Bred, 20-10-2006, 12:24:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Za samo jednu noæ graðani Paraæina vratili su se u ratno stanje. Juèe oko èetiri ujutru u vojnom skladi¹tu municije, udaljenom dva kilometra od grada, poèele su da odjekuju sna¾ne eksplozije. Od siline detonacija, koje su neprekidno trajale sve do osam èasova, popucao je veliki broj stakala u gradu, a najmanje 22 osobe su povreðene. Jednog radnika na benzinskoj pumpi, udaljenoj nekoliko stotina metara od magacina, silina vazdu¹nog udara odbacila je metar i po unazad.

Nenad Rajiæ je imao sreæe ¹to su na „Jugopetrolovoj“ pumpi, sa 150 tona goriva, samo stakla na prozorima odletela u vazduh.

„Posle toga iza¹ao sam napolje da potra¾im kolegu, a zatim smo zajedno oti¹li iza objekta da bismo se sklonili od razbijenog stakla“, rekao je Rajiæ.

U samom skladi¹tu u kome se nalazilo oko 3.500 tona municije i eksploziva nije bilo povreðenih. ©estorica vojnika uspela su na vreme da se sklone u rov. ©ta je izazvalo nezapamæenu seriju eksplozija, koja se oko ¹est èasova izjutra osetila i u Ni¹u, 80 kilometara dalje, jo¹ nije poznato. Istra¾ni sudija Okru¾nog suda u Ni¹u Radomir Mladenoviæ, koji je sa zamenikom tu¾ioca Ðurom Blagojeviæem iza¹ao na lice mesta, ka¾e da æe uviðaj biti moguæe uraditi tek iduæe nedelje, jer je po propisima potrebno da proðu tri dana od zadnje eksplozije. Mladenoviæ je izjavio za „Blic“ da je juèe u 10.25 èasova pri¹ao sa tu¾iocem na 20 metara do kapije objekta kada su se zaèule dve jake detonacije. Sporadièna pucnjava i ne¹to slabije eksplozije èule su se juèe i iza podneva, a moguæe je da æe i danas odjekivati Paraæinom. Prema reèima Mladenoviæa, u skladi¹tu se nalazio jedan podoficir, tri ugovorca i dva vojnika koja su bila na du¾nosti u momentu eksplozije.

Mislili da je napad

- Oko 3.40 èasova vojnik koji je bio na stra¾i èuo je pucketanje nalik pe¹adijskoj vatri, pa je po¹ao do kuæice da o tome izvesti komandira. Dok je i¹ao prema telefonu, ponovo se zaèulo jo¹ nekoliko kratkih rafala, nakon èega se video i dim iz pravca skladi¹ta. Dok je razgovarao sa komandirom, èula se i prva eksplozija. Vojnici su odmah pre¹li u rov, posebno napravljen za te namene, i tu su ostali naredna dva èasa - rekao je Mladenoviæ.

On je dodao da vojnici nisu ¾eleli da napuste polo¾aj bez nareðenja ne znajuæi da li je reè o napadu. Pomenuto skladi¹te udaljeno je vazdu¹nom linijom oko 400 metara od autoputa Ni¹-Beograd, koji je juèe iz bezbednosnih razloga bio zatvoren za saobraæaj. A tako bi moglo da bude i u naredna dva dana.

U Paraæin je juèe do¹ao i ministar odbrane Zoran Stankoviæ koji je rekao da vojni i civilni organi rade na utvrðivanju uzroka eksplozije i da æe rezultati biti saop¹teni na kraju istrage. Upitan da li je mo¾da reè o diverziji, Stankoviæ je rekao da nema nikakvih elemenata, ali da æe struènjak slu¾be proveriti i utvrditi ¹ta je u pitanju.

- Nije registrovano hemijsko zagaðenje, niti povi¹ene koncentracije bilo kojih drugih materija u vazduhu, tako da nema opasnosti za stanovni¹tvo. Sanacija objekata na kojima su polupana stakla je veæ zapoèeta i formirana je struèna komisija koja æe izvr¹iti procenu ¹tete koja æe biti plaæena - rekao je Stankoviæ.

Rasute mine okolo

On je istakao da u okolini skladi¹ta ima neeksplodiranih mina i da graðani treba da obrate pa¾nju i pozovu nadle¾ne organe ukoliko naðu neku neeksplodiranu granatu.

- Prema praksi, obièno oko pet odsto niskoeksplozivnih sredstava ostane neeksplodirano. Mogu se naæi u radijusu od 10 kilometara, a da li je to zaista tako, znaæemo tek nakon provere - kazao je Stankoviæ i potvrdio da se pre eksplozije u skladi¹tu nalazilo èak 3.500 tona municije i eksploziva. Odgovarajuæi na pitanje novinara koji su kalkulisali sa informacijom da je neposredno pre eksplozije iznad skladi¹ta preleteo neki avion, Stankoviæ je rekao da nemaju nikakve podatke o tome. Kako su se reporteri „Blica“ mogli uveriti na licu mesta, u eksploziji je stradao i restoran „Tito“ koji se nalazi na oko 400 metara vazdu¹nom linijom od skladi¹ta koje je eksplodiralo, a prema nekim informacijama, jedna neeksplodirana raketa je zavr¹ila u obli¾njem selu, a na automobil jednog od vojnika, koji su bili na du¾nosti u skladi¹tu, pala je neeksplodirana minobacaèka granata.

Kako „Blic“ saznaje, elektriène instalacije nisu mogle da izazovu paljenje eksploziva zato ¹to u skladi¹tu nije bilo elektriènih instalacija. Ovo skladi¹te gaðano je i za vreme NATO agresije, ali je kasnije renovirano. Sada mu nema pomoæi, jer je u potpunosti uni¹teno.

Eksplozije su se, inaèe, mogle èuti sporadièno do juèe po podne.

Branko Janaækoviæ i ekipa „Blica“

Dragan Joèiæ, ministar policije
    Nije bilo hemijskih sredstava

- Prvi rezultati istrage oèekuju se danas ili sutra. Problem je ¹to ne samo Vojska nego i MUP tu ima veliku kolièinu minsko-eksplozivnih sredstava koja vi¹e nisu u upotrebi i koja bi trebalo da se uni¹te. To je posledica sa kojom se moramo suoèiti. Bilo je svih vrsta eksploziva i municije, jedino èega nije bilo i èega smo se pla¹ili su hemijska sredstva.

On je kategorièki odbacio moguænost da je u pitanju sabota¾a ili ljudski faktor.

V.L.
    Udare zabele¾ili i seizmolozi

Mre¾a seizmolo¹kih stanica Srbije registrovala je rano jutros sedam eksplozija u regionu Paraæina.

Kako saznajemo, tokom juèera¹nje eksplozije udar vazdu¹nog pritiska iznosio je osam milimetara, dok je za vreme bombardovanja 1999. godine bio oko dva milimetra.

B. J.
    Duga lista tragedija

1. Vojna fabrika eksploziva u okviru Fabrike „Prva iskra - Namenska“ u Barièu potpuno je sravnjena sa zemljom u straviènoj eksploziji nekoliko stotina kilograma trotila koja se dogodila 29. maja ove godine. Poginula su trojica radnika - ®ivko Lazareviæ (49), Radovan Bomestan (46) i Nenad Stankoviæ (36). Jo¹ tri radnika i jedan vatrogasac lak¹e su povreðeni.

2. ®estoka eksplozija u „Prvoj iskri“ 21. juna 1996. godine odnela je ¾ivot Neðu Spinji (42) iz Zabre¾ja kod Obrenovca i Draganu Lukoviæu (32) iz Barièa. Jedna od verzija nesreæe je sluèajno aktiviranje 20 kilograma TNT eksploziva. Druga verzija da je tada eksplodirao RDH - heksogen eksploziva.

3. Najtragiènije su posledice eksplozije koja se dogodila 23. juna 1995. godine u Fabrici PVC podova „Grmeè“ u Zemunu, kada je ¾ivot izgubilo 11 radnika. Istraga nedeljnika „Vreme“ pokazala je da su u sluèaj bili ukljuèeni Slobodan Milo¹eviæ i naèelnik RDB-a Jovica Stani¹iæ. Oni su naredili da u „Grmeèu“ otpoène proizvodnja raketnog goriva nakon raspada SFRJ.

4. U eksploziji u „Kru¹iku“ 8. aprila 2004. godine te¹ko su povreðena trojica radnika. U saop¹tenju MUP-a Srbije pisalo je da je do eksplozije do¹lo kada su radnici prikupljali elektrozapaljive glavice za uni¹tavanje.

5. U vojnom delu Fabrike specijalnih proizvoda kompanije „Sloboda“ u Èaèku, u pogonu artifikacije, 22. januara 2003. odjeknula je jaka eksplozija. Te¹ko su povreðene dve radnice.

6. U kru¹evaèkom „Trajalu“ pet radnika povreðeno je 25. decembra 2001. godine prilikom eksplozije u pogonu detumita. Do eksplozije je do¹lo prilikom pakovanja protivgradnih raketa.

7. U po¾aru koji je izbio 3. decembra 1997. godine u objektu za pakovanje lovaèkog baruta u preduzeæu „Milan Blagojeviæ“ u Luèanima poginulo je troje radnika, a sedmoro je te¹ko povreðeno.

Veæina ljudi iz Paraæina i okolnih mesta pomislila da je bombardovanje
Nismo znali ¹ta nam se sruèilo na glavu

Ljudi koji su se juèe probudili od eksplozija i podrhtavanja tla mislili su da je baèena atomska bomba, jer je dim u obliku peèurke bio prvo ¹to su videli u Paraæinu.

Prema reèima Ivice Rakiæa, detonacije su bile jake, prozori su bukvalno izletali, a staklo je seklo sve ¹to mu se na¹lo na putu. On stanuje u naselju Jagodnjak kod „Staklare’’. Ka¾e da je èuo avione, a taj utisak imale su i njegove kom¹ije.

- Pucalo je na sve strane, kuæe su se tresle. Èuo sam i avione, verovatno je reè o putnièkim. Nije mi bilo lako. Porodica mi je na prvom mestu, pa sam gledao da njih smirim i osiguram - rekao je Rakiæ i situaciju u tom trenutku opisao reèima: „Panika, ljudi u beznaðu, pravo ludilo.“

Za Smilju Kovaèeviæ to jutro je takoðe bilo jedno od najgorih u ¾ivotu. Nije znala ¹ta se de¹ava, pa je pomislila da bombarduju Paraæin. Njoj su izletela vrata iz okvira, palo je staklo, od straha je pobegla kod majke. Prve trenutke eksplozije i ona opisuje kao ludilo. Poèeli su da pi¹te alarmi na automobilima, poslovnim objektima i kuæama. Nije znala gde se nalazi.

Advokata Branka Mihajloviæa zatekli smo u molerskom kombinezonu. Sreðuje kancelariju i èisti je od stakla.

- Dosta smo osetili. Sve se treslo. Panika je zavladala meðu decom i starijim ljudima koji su pretrnuli od straha. Svi smo bili na ulici. Nismo znali ¹ta nam se sru¹ilo na glavu. Pretpostavljali smo da ima neèeg u skladi¹tu, ali 3.500 tona eksploziva, to niko nije ni slutio - ka¾e za „Blic“ Mihajloviæ.

Maja Stojanoviæ je eksploziju opisala samo jednom reèju - stra¹no. Nju je detonacija izbacila iz kreveta. Do pet sati je mislila da je poèeo rat, a posle se pribrala. Isti utisak su imali i njeni prijatelji i rodbina.

- Bio sam u kladionici. Mislili smo da je promaja razbila prozor ili da je sudar. Drugi put kad je udarilo, shvatio sam da je eksplozija. ®ena mi je u porodili¹tu i nije mi bilo svejedno - navodi Dalibor Sadikoviæ.

- Haos u kuæi, haos na poslu. Svuda je bilo lo¹e. Plafoni pali, stakla razbijena, roletne pocepane. Ne mogu da verujem oèima, ne mogu da obuhvatim mislima tragediju koja je pogodila Paraæin. Znali smo za skladi¹te vojnog materijala, ali da æe ovako da bude?! Æerke su mi bile pred oèima. Mislila sam da je zamljotres, da se otvorila zemlja - ka¾e Miomirka Æiriæ.

I.I.

Javorki vrata spasla ¾ivot

U eksploziji skladi¹ta u kasarni „7. juli“ u Paraæinu te¹ko je povreðena Javorka Veljkoviæ (55). Prema reèima de¾urnog hirurga Bojana Ðukiæa, ona je od jakog udarnog talasa vazduha dobila povrede pluæa, du¹nika i bubne opne.

Kako je za „Blic“ izjavio Stanimir Veljkoviæ, suprug te¹ko povreðene ¾ene, „prava je sreæa ¹to su ostali ¾ivi, jer su u momentu kada su zapoèele serije eksplozija bili udaljeni samo 200 metara od skladi¹ta municije“.

- Bili smo u vikendici koja je blizu vojnog objekta. Nisam mogao da zaspim, i kada je puklo, probudio sam ¾enu. Poèeli smo na brzinu da se oblaèimo i da be¾imo ni¾e, niz imanje. Geleri su fijukali oko moje glave, mislio sam da nas ponovo bombarduju, zbog Mladiæa. Kada sam se okrenuo, video sam da moja Javorka le¾i na zemlji. Bila je u nesvesti, pomislio sam da je poginula. Posle sam saznao da su je na izlazu udarila vrata zbog jakog vazdu¹nog talasa. Ona su joj, po reèima doktora, spasla ¾ivot - ka¾e Stanimir.

N. Radi¹iæ

Vampire 666

jos jedna tuzna slika nase vojske...