Ðavolju varo¹ posetilo 23.000 turista

Started by Bred, 15-08-2008, 21:24:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: B. J. - Beta | Foto: B.Janaækoviæ |



KUR©UMLIJA - Prirodni spomenik Ðavolju varo¹, koji je nominovan u izboru za sedam svetskih èuda prirode, u protekla èetiri meseca posetilo je vi¹e od 23.000 turista iz zemlje i inostranstva. Direktor Turistièke organizacije iz Kur¹umlije Radovan Tanaskoviæ rekao je da je to rekordan broj posetilaca u proteklih 20 godina.

- Pored turista iz na¹e zemlje, veliki broj turista iz inostranstva, naroèito iz Francuske, Rusije, Èe¹ke, Nemaèke i Britanije, obi¹ao je ovu turistièku destinaciju - kazao je Tanaskoviæ.
Svi sme¹tajni kapaciteti u okviru turistièkog preduzeæa „Planinka“, u Prolom i Lukovskoj banji, kao i motel „Rudare“ u tom periodu su bili maksimalno popunjeni, a malo slobodnih mesta ima jo¹ u privatnim sme¹tajima u Kur¹umliji i Prolom Banji. Zbog velikog priliva turista, Vlada Srbije je izdvojila 160 miliona dinara za asfaltiranje devet kilometara puta koji spaja magistralni put Ni¹-Pri¹tina sa Ðavoljom varo¹i.
Kako je kazao „gradonaèelnik“ Ðavolje Varo¹i Radoje Stepanoviæ, izgradnja tog puta je poèela pre nekoliko dana i predviðeno je da bude zavr¹ena u roku od dva meseca. Stepanoviæ je najavio da æe u narednom periodu u Ðavoljoj varo¹i biti organizovane razne kulturno-sportske manifestacije i knji¾evne veèeri.
Bo¾anstvena lepota i nesvakida¹nja æudljivost prirode izbijaju na svakom koraku Ðavolje varo¹i. Kule visoke od dva do 15 metara postrojene su u dva klanca stra¹nih naziva Paklena i Ðavolja jaruga, fascinantne su i sa zemlje i iz vazduha. Deluje zaista nestvarno da se jedna figura, koja je u osnovi ¹iroka tri metra, a visoka deset i vi¹e metara, na vrhu zavr¹ava preènikom od 20 centimetara i takva opstaje decenijama i vekovima pod teretom kamenog bloka te¹kog i do sto i vi¹e kilograma... Ovaj geomorfolo¹ki fenomen jedinstven je u na¹oj zemlji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sliènih pojava u Alpima. U Americi je poznata Ba¹ta bogova. Ali u Ðavoljoj varo¹i su kule brojnije, veæe i postojanije.

Udaljenost od gradova
-27 kilometara od Kur¹umlije
-89 kilometara od Ni¹a
-288 kilometara od Beograda (ako se putuje preko Kru¹evca)
-320 kilometara od Beograda (ako se putuje preko Ni¹a)

blic