Reputacija Lukrecije Bord¾ije

Started by Bred, 18-10-2006, 14:51:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Lukrecija Bord¾ija je pripadala jednoj od najomra¾enijih porodica u istoriji, koje su se najvi¹e pla¹ili i oko koje su se pleli neizrecivi zloèini, ukljuèujuæi i Lukrecijin incest - ne samo sa bratom Èezarom, veæ i sa roðenim ocem, papom Aleksandrom VI. Bord¾ije su, bez sumnje, bile u¾asna loza, ali je pitanje da li sama Lukrecija zaslu¾uje ru¾nu reputaciju koja je vekovima prati.
®ivela je u doba kada se shvatanje pristojnosti i morala veoma razlikovalo od dana¹njeg. I sama èinjenica da je njen otac, Rodrigo Bord¾ija mogao postati poglavar Katolièke crkve govori u prilog ovoj tezi. Istoriograf Gregorovius istièe: “Nije bila ni gora ni bolja od veæine ¾ena u njeno vreme. Bila je neoptereæena i u¾ivala je u radostima ¾ivota.” U rukama svog oca i brata ona je postala i oruðe i ¾rtva njihove politièke ma¹inerije, protiv koje nije imala dovoljno snage da se bori.

„Impotentni” zet

Lukrecija je roðena 1840. i odrasla je u kuæi svoje majke. Rodrigo nijedno svoje dete nije zvanièno priznao sve dok nije postao papa i bio apsolutno siguran u svoju moæ. Pre nego ¹to je napunila 11 godina isprosili su je prvi prosci, a dva meseca kasnije pojavila su se novi, jo¹ po¾eljniji, ali su i jedni i drugi, èim je Rodrigo uzeo trostruku krunu, bili sklonjeni, ne bi li se na¹ao neko mnogo podobniji za njegovu prelepu æerku.
Sa 13 godina Lukrecija je bila zlatokosa i prefinjena, belog vrata i bisernih zuba - sjajna prilika za Ðovanija Sforcu, vladara Pezara. Prireðeno je velièanstveno venèanje, kojem je prisustvovalo pola Rima. Brak nije dugo trajao, a tome su kumovale Bord¾ije. Ubrzo su shvatili da su Lukrecijinu ruku mogli mnogo bolje upotrebiti, dajuæi je, recimo, potomku Aragona. Odluèili su da se otarase nesreænog mlado¾enje.
NJihov metod nije mogao biti gori. Svetu su objavili da je Sforca impotentan i da je njegova mlada ¾ena i dalje devica. Sforca se zakleo da æe se osvetiti Bord¾ijama, ali je njihova moæ bila toliko jaka da je na kraju morao da potpi¹e priznanje da je impotentan i da napusti Rim, da mu se ne bi dogodile jo¹ gore stvari. Lukrecija se u meðuvremenu povukla u manastir, ne bi li tako stekla, bar prividno, devièanski oreol i pripremila se za novi brak. Opatice su ¾alile ¹to ih je morala napustiti jer je manastir vrlo brzo pretvorila u mesto ugodnog u¾itka.

Ko je pravi otac?

Uskoro su se Rimom pro¹irile prièe da je Lukrecija trudna i da je njen ljubavnik ¹panski gospodin sa papskog dvora Pedro Kalderon, znan kao Peroto. Èezare Bord¾ija je Perota bacio u zatvor, a ubrzo nakon toga telo su mu na¹li u Tibru. Tada su poèela govorkanja da je dete koje je Lukrecija oèekivala plod incesta i da je otac, zapravo, Èezare. Dete nazvano Ðovani kasnije je progla¹eno vojvodom od Napija, a za sve je njegov nastanak ostao misterija.
Sledeæa partija za Lukreciju takoðe je bila smi¹ljena iz politièkih razloga. Na meti je bio Alfonso, neæak napuljskog kralja. Lukrecija je izgubila glavu èim ga je ugledala, a Èezare nije ¹tedeo na rasko¹i venèanja. Sve je izgledalo dobro dok krvo¾edni Èezare nije ponovo zapoèeo politièke spletke. Nedugo potom on i mlado¾enja bili su na ratnoj nozi. Alfonso je prvo pretuèen na ulici i Lukreciji je donet polumrtav, s razbijenom glavom i jezivim ranama po telu. Jede veèeri, dok se Alfonso odmarao u kuæi, upala je grupa provalnika i jedan od njih ga je ubio. Lukrecija je poslata izvan Rima, gde je neko vreme gorko ¾alila za izgubljenim mu¾em. Ipak, ona je bila Bord¾ija i uprkos svojim oseæanjima prema Alfonsu, obrisala je suze i saèekala da vidi ¹ta su joj otac i brat sledeæe pripremili.



Veze s pesnicima

Po treæi put Lukrecija se udala za Alfonsa, sina vojvode od Ferare. I dalje je bila predmet ogovaranja i spletki, a mnogi su je vezivali za pesnika Pjetra Bemba. Za njegovu poeziju se verovalo da je velikim delom inspirisan èasovima strasti provedenim u Lukrecijinom naruèju. Jo¹ opasnije je bilo prijateljstvo koje je gajila prema pesniku Erkolu Stronciju. U¾asan skandal je izbio kad je Stroncijev le¹, umotan u ogrtaè, sa znacima surovog nasilja, naðen na ulici. Oni koji su mrzeli i samo ime Bord¾ija verovali su da je Lukrecija organizovala ubistvo, jer je bila ljubomorna po¹to je èula da pesnik namerava da se ¾eni.

<a href="http://www.dnevnik.co.yu/arhiva/08-02-2003/Strane/feljton.htm" rel="nofollow">Izvor</a>