EU podr¾ava razmenu studenata

Started by Bred, 27-10-2006, 08:38:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

OBRAZOVANJE - ©ef Evropske komisije za Srbiju ®ozep Ljoveras danas je u Beogradu izrazio nadu da æe program "Tempus" pru¾iti „bolju evropsku perspektivu studentima iz Srbije".

Na konferenciji posveæenoj programu "Tempus" o reformi visoko¹kolskog obrazovanja, Ljoveras je rekao da je EU svesna znaèaja razmene studenata iz Srbije sa zemljama EU i istakao da je "Tempus" „stalan i veoma uspe¹an program".

"Tempus" je program podr¹ke za modernizaciju i poveæanje kvaliteta visokog obrazovanja u zemljama partnerima, meðu kojima je i Srbija. Jedna od kljuènih uloga Tempusa je pru¾anje pomoæi u sprovoðenju Bolonjske deklaracije, samim tim i reformi u visoko¹kolskom obrazovanju.

Klaus Kerner, generalni direktor za prosvetu i kulturu Evropske komisije, izrazio je zadovoljstvo ¹to je Evropska komisija uèestvovala u kljuènim reformama u zemlji i dodao da æe nastaviti to da èini.

- Budite ponosni na ono ¹to ste do sada uèinili - rekao je Kerner.

Emilija Stankoviæ, pomoænik ministra za prosvetu, kazala je da je usvojen zakon o sprovoðenju Bolonjske deklaracije, kojim æe do 2010. biti formirana „evrozona visokog obrazovanja, uz oèuvanje kulture, jezika i nacionalnih specifiènosti".

"Tempus" omoguæava saradnju univerziteta iz zemalja EU sa univerzitetima zapadnog Balkana, istoène Evrope, centralne Azije i Mediterana u oblasti modernizacije visoko¹kolskog obrazovanja. ||||

24sata