Britanci pod prismotrom "Velikog brata"

Started by Bred, 03-11-2006, 08:33:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Britanija - kuæa „Velikog brata”
Oko 4,2 miliona kamera postavljeno je ¹irom Velike Britanije

NADZOR - Velika Britanija postaje dru¹tvo pod nadzorom, gde se pona¹anje stanovni¹tva posmatra, analizira i snima.

Kamere za nadgledanje, analiziranje kupaca u prodavnicama, snimanje kretanja, kao i razgovora mobilnim telefonima su op¹teprisutni u Britaniji, navodi se u dokumentu pod nazivom „Izve¹taj o dru¹tvu pod nadzorom".

Izve¹taj su sastavili univerzitetski profesori okupljeni u britanskoj Mre¾i za studije o nadzoru.

- Bojim se da danas zaboravljamo da smo veæ postali dru¹tvo pod stalnim nadzorom - rekao je Rièard Tomas, direktor Komisije za informisanje, nezavisnog tela za promovisanje pristupa javnosti zvaniènim informacijama i za¹titu informacija o pojedincima.

- Premda je koristan za borbu protiv terorizma i kriminala, takav nadzor ulazi „u na¹u privatnost". Preti opasnost da takva tendencija stvori „atmosferu sumnje" unutar dru¹tva - dodao je Tomas.

O problemu CCTV, kako se popularno zovu ove kamere, govorio je i biv¹i britanski ambasador Èarls Kraford u jednom intervjuu tokom akcije Sablja.

- To je veoma skup sistem, a neki ljudi to ne vole, imaju oseæaj da ih posmatra Veliki Brat dok hodaju ili se voze – to je i pitanje ljudskih prava. Ali mnogi u Velikoj Britaniji vole taj sistem kontrole jer se oseæaju sigurnije. Da imate kamere po Beogradu bilo bi lak¹e i br¾e identifikovati ubice – rekao je tada Kraford. ||||

24sata

hulio_salinas

***Brede jednom sam ti ovako nesto spomenuo... nisam bas u ovom obliku, ali u sustini to je to...

sta li tek CIA radi ???

Smrda

Bred

Da, doduse ja sam kao klinac dosta gledao Dosije X :wink: