Studenti zbog nepaznje ostali bez 150.000 dinara

Started by Bred, 09-11-2006, 15:02:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Studenti sa prosekom veæim od 8,51 koji su diplomirali u roku ali nisu na vreme odneli dokaz o tome banci s kojom su na poèetku studija potpisali ugovor o kreditiranju, moraju da vrate ceo iznos kredita. Zbog toga ¹to su prevideli ili zaboravili èlan 4 ovog ugovora koji im za to ostavlja rok od samo 30 dana, pojedini su prinuðeni da daju i po dve tri proseène plate.

NEPA®NJA - M. J, koji je zavr¹io ETF, i njegova devojka koja je zavr¹ila Graðevinski fakultet u Beogradu moraju ukupno da vrate 150.000 dinara studentskih kredita koje su dobijali proteklih godina. Oèajni su jer moraju odmah da poènu s vraæanjem novca, bez obzira ¹to nisu zaposleni, a tvrde i da im je podvaljeno.

Ugovore s bankom su potpisali pre èetiri, pet ili ¹est godina, sve su uradili kako treba i smatrali su da su automatski osloboðeni vraæanja. Meðutim, u drugom delu èlana 4 tog ugovora jasno stoji da imaju rok od 30 dana po zavr¹etku studija da ovla¹æenoj banci dostave odgovarajuæe dokaze da su studije zavr¹ili sa prosekom vi¹im od 8,51 i u roku, uz zahtev za oslobaðanje od vraæanja kredita.

Ne samo M.J. i njegova devojka, veæ veliki broj studenata nije obratio pa¾nju pri potpisivanju, ili su u meðuvremenu zaboravili a niko ih nije podsetio. Zbog toga ¹to se nisu javili u naznaèenom roku, primorani su da vrate i po dve-tri proseène plate.

Kako stoji u ugovoru, otplata duga poèinje najkasnije u roku od 18 meseci od trenutka kada prestane redovna nastava na visoko¹kolskoj ustanovi, odnosno u roku od 30 dana od datuma zaposlenja, ako se student pre pomenutog roka zaposlio. Meseèna rata za one koji su se zaposlili jednaka je proseènoj rati primljenog kredita, a za nezaposlene 50 odsto od toga. Ukupno vreme otplate ne mo¾e da bude du¾e od dvostrukog vremena primanja kradita. Za neblagovremenu otplatu slede kamate, a ukoliko korisnik kredita ne poène sa otplatom u roku koji mu je odreðen ili ima prekid u otplati du¾i od ¹est meseci, celokupni iznos duga dospeva za naplatu odmah.
J. Subotiæ ||||