Omega-3 djeluje

Started by Bred, 13-12-2007, 14:41:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

©to je zajednièko veæoj gustoæi kostiju, smanjivanju broja sluèajeva angine pectoris za 24%, koronarnih neletalnih bolesti za 19% te bistrijem mozgu kod starije populacije? Unos omega-3 (http://supersuplementi.com/biljni-proizvodi/omega-3) masnih kiselina.

Omega-3 poma¾e djeci da uèvrste kosti
Istra¾ivaèi sa ¹vedskog sveuèili¹ta UMEA objavili su u American Journal of Clinical Nutrition studiju provedenu na 78 mladih osoba, koje su praæene od 16. do 22. godine, kod kojih je primijeæeno da oni sa najvi¹om razinom omega-3 masnih kiselina, a posebno DHA (dokosahenska kiselina) imaju veæu gustoæu kostiju. Ovo istra¾ivanje "predstavlja dodatnu potvrdu da u organizmima u fazi razvoja, omega-3 masne kiseline u velikoj mjeri koriste kostima", izjavili su dr. William Connor i dr. Chaim Vanek, komentirajuæi svoje istra¾ivanje.

Japansko istra¾ivanje potvrðuje da omega-3 ¹titi srce
Novi dokazi dolaze iz studije JELIS (Japan EPA Lipid Intervention Study) koju je objavio medicinski list The Lancet (vol. 369, str. 1090-1098). Istra¾ivanje je pokazalo da dopunjavanje masnim kiselinama omega-3 i posebno s LPA (cikosapenicinska kiselina) mo¾e dovesti do smanjenja angine pectoris za 24% i koronarnih neletalnih bolesti za 19%.

Analizirajuæi 18.645 pacijenata u periodu od 4,5 godina, istra¾ivanje je pokazalo znaèajne pozitivne uèinke na kardiovaskularno zdravlje. U uvodnom èlanku prof. Dariush Mozzafarian s Harvard Medicala odaje priznanje istra¾ivaèima JELIS-a i napominje kako treba potaknuti dodatna klinièka istra¾ivanja o djelovanju ribljeg ulja...

Sposobnost omega-3 da ¹titi mo¾dane funkcije
Istra¾ivanje koje je provela grupa nizozemskih istra¾ivaèa, prouèavalo je slabljenje spoznajnih sposobnosti grupe osoba od 70 do 89 godina u periodu od 5 godina. Objavljeno u American Journal of Clinical Nutritionu (vol. 85, str. 1142-1147) pokazalo je kako poveæan unos ribe (dakle veæi nivo EPA i DHA) mo¾e znaèajno smanjiti propadanje spoznajnih sposobnosti. Rezultati su bili posebno znaèajni kod osoba s visokim krvnim tlakom ili visokim kolesterolom.


Net.hr

Enea

preporuka i za kancere

pig_am_am

cak i bubrezne bolesti...